figury geometryczne itp.
karolina: Jeśli długość prostokąta zwiększymy o 25%, to o ile procent powinniśmy zmniejszyć jego
szerokość, aby pole prostokąta pozostało bez zmian ?
Proszę o szybką odpowiedż...
18 maj 16:30
tim: P = a * b
P = 0,75a * xb
1 * ab = 0,75* x * ab
Dalej potrafisz.
18 maj 16:33
karolina: poproszę o pisemny opis oraz wytłumaczenie
18 maj 16:37
tim: Pole prostokąta I. = a * b
Pole prostokąta II = a(1 + 0,25) * b(1 − x) Pole = a (powiększone o 25%) * b (pomniejszone
o x%)
Przyrównujemy, gdyż muszą być równe:
a * b = 1,25 * a * b(1 − x) /Dzielimy opbustronnie przez ab
1 = 1,25 * (1 − x)
1 = 1,25 − 1,25x
− 0,25 = − 1,25x
Odp. O 20%
18 maj 16:40
karolina: dzięki wielkie
18 maj 16:50