wykres funkcji
ja: Cześć!


Proszę o pomoc z funkcjami

! Mam takie zadanie:
Znaleźć wykresy Z funkcji zdaniowych:
a) x
2 − 1 >= 0, X = R
b) x = x, X = N
13 lis 14:50
Basia: x2−1≥0 ⇔ (x−1)(x+1)≥0 ⇔ x∊(−∞;−1)∪(1;+∞)
zaznaczasz to na osi
x=x dla każdego x∊N
zaznaczasz punkty: 0;1;2.....................................
13 lis 14:54
ja: a co jest tutaj wykresem ? w pkt a) parabola ? bo sam przedział nie jest wykresem.
13 lis 15:03
Basia: jeżeli to jest funkcja zdaniowa jednej zmiennej (a tak napisałeś) to jest
13 lis 15:05
ja: 
to jest ten wykres w a) ?
13 lis 15:22
Basia: 
raczej to czerwone
tyle, że tu w ogóle układ nie jest potrzebny; wystarczy oś liczbowa
no chyba, że coś tam jest gdzieś o y również napisane
jak nie jest to tylko oś
13 lis 15:26
ja: dzięki bardzo!
13 lis 15:29
ja: jeszcze tylko jedno

jak to będzie wyglądać w przykładzie: x ≠x , X ∊ Z ?
13 lis 15:45
Basia: no przecież taka forma zdaniowa jest fałszywa dla każdego x
czyli zbiór ją spełniający jest pusty
raczej nie da się narysować zbioru ∅
13 lis 15:47
ja: no tak, a jaki zbiór oznacza ta litera Z ?
13 lis 15:49
13 lis 15:51
ja: super! wielkie dzięki!
13 lis 15:52