STUDIA
pyskatyyyyyyyyy: STUDIA
Cześć, pomóżcie!

1) Macierz kwadratowa stopnia 4. Oblicz wyznacznik macierzy.
*macierz nie może mieć więcej niż dwa zera lub nie więcej niż dwie jedynki.
A
4
?=detA
4
2) Macierz A
mn
*założenie − m i n ≥3, ale m≠n
Określ rząd tych macierzy.
3) Wykonaj mnożenia:
a) A
32 * B
23 =
b) A
22 * B
22 =
c) A
14 * B
41 =
d) A
41 * B
14 =
4) Twierdzenie na tworzenie macierzy symetrycznej/skośnosymetrycznej na liczbach. Przedstaw jej
transpozycję.
5) Macierz stopnia 4 z pierwszego zadania. Policz macierz dołączoną. Znajdź jej odwrotną.
_______________________________________________
Szczerze? Nie mam bladego pojęcia co to jest

Dobrze, że na studiach mam MINIMUM matmy
(podobno).
Proszę o pomoc, bo ważne
13 lis 14:49
Basia: a te macierze to mają nam się objawić w jakimś jasnowidzeniu ?
13 lis 14:51
pyskatyyyyyyyyy: Trzeba samemu wymyślić
13 lis 14:56
Basia: no to sobie weź np:
2 2 2 2
4 4 4 4
3 3 3 3
6 6 6 6
wymagania spełnione
a każdy bez liczenia wie, że detA = 0
a poważnie weź sobie jakieś sensowne macierze z jakiegoś podręcznika
bo wymyślanie na kolanie prowadzi najczęściej do koszmarnych rachunków
13 lis 15:03
pyskatyyyyyyyyy: 5 3 1 2
2 0 4 3
−3 6 2 0
4 0 −5 −2
Co dalej? Naprawdę nie mam pojęcia jak to robić..
13 lis 15:19
pyskatyyyyyyyyy: @
5 3 1 2
2 0 4 3
−3 6 2 0
4 0 −5 −2
13 lis 15:20
Basia: są trzy 0; nie spełnia wymagań
13 lis 15:20
pyskatyyyyyyyyy: Fakt, kurczę. Już szukam innego przykładu.
13 lis 15:22
pyskatyyyyyyyyy: @
1 3 0 −2
2 −4 2 3
−1 2 −3 2
−2 4 3 5
13 lis 15:26
Basia: i jak masz te wyznaczniki liczyć ?
metoda dowolna czy narzucona ?
13 lis 15:28
pyskatyyyyyyyyy: Dowolna.
13 lis 15:30
Basia: wyzeruj sobie pierwszy wiersz metodą:
k2 − 3*k1
k4 + 2*k1
wykonaj to i napisz jaki masz wynik
13 lis 15:39
pyskatyyyyyyyyy: 1 0 0 0
2 −10 2 7
−1 5 −3 0
−2 10 3 1
Czemu użyliśmy tej metody? Kiedy się jej używa?
13 lis 15:48
Basia: prawie zawsze na początkowym etapie liczenia wyznaczników
no to teraz
detA = (−1)
1+1*1* detB = detB
gdzie
B =
−10 2 7
5 −3 0
10 3 1
i albo liczysz sobie metodą Sarrusa
albo dalej metodą rozwinięć i zerowania
w1+2w2
w3−2w2
będzie
0 −4 7
5 −3 0
0 9 1
−5*(−4*1 − 7*9) = .....
i koniec zabawy
13 lis 15:58
pyskatyyyyyyyyy: detA = (−1)1+1*1* detB = detB
Skąd? ZAWSZE po zrobieniu tą metodą?
13 lis 16:02
pyskatyyyyyyyyy: A dlaczego jeszcze ucięliśmy 1 wiersz i 1 kolumnę?
13 lis 16:06
Basia: aij to ten element niezerowy, który został w wierszu (kolumnie)
detA = (−1)i+j*aij*det(dopełnienia, czyli tego co zostanie, po wyrzuceniu wiersza i i
kolumny j)
13 lis 16:08
pyskatyyyyyyyyy: Czyli np:
Po zrobieniu tej pierwszej metody:
2 0 0 0
7 3 2 2
3 5 2 1
1 2 4 1
to by było: (−2)1+1 * 2 * det
?
13 lis 16:12
Basia: nie; tutaj byłoby (−1)1+1*2* detB
B=
(3 2 2)
(5 2 1)
(2 4 1)
13 lis 16:16
pyskatyyyyyyyyy: Rozumiem ; − )
Wynik 335, zgadza się mam nadzieję ; )
13 lis 16:17
Basia: tak 335 ale sprawdź w odpowiedziach, pewnie jest
13 lis 16:24
pyskatyyyyyyyyy: Jest

Zgadza się. Jeśli masz nadal do mnie siły, to działajmy dalej. Do piątku muszę to mieć
13 lis 16:25
pyskatyyyyyyyyy: I trochę chęci oraz czasu
13 lis 16:25
Basia: sorry, ale teraz do 20:00 (najmarniej) mnie nie będzie
13 lis 16:50
pyskatyyyyyyyyy: To czekam z niecierpliwością

Zadanie 3 zrobione!
13 lis 17:41