zad.1 Rzucamy trzy razy symetryczną kostką . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń : A− co najmniej
raz wypadnie szóstka .
zad.2 Rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną . Niech A oznacza zdarzenie − suma
wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą zaś B − iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą mniejszą
od 7 . Korzystając z własności prawdopodobieństwa oblicz P(AUB).
zad.3 6chłopców i 5 dziewczynek ustawia się w szeregu w sposób losowy . Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia , że pierwsze będą stały dziewczynki .
zad.4 Co jest bardziej prawdopodobne : a) w rzucie dwiema kostkami wyrzucenie sumy oczek równej
co najwyżej 5 . b) w rzucie czterema monetami wyrzucenie co najmniej trzech orłów ? Uzasadnij
zad.5 Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie bez zwracania
. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − otrzymamy trzy razy liczbę nieparzystą .
zad.6 W koszu są 3 piłki białe i 5 żółtych . Losujemy piłkę , zatrzymujemy ją a następnie
losujemy drugą piłkę . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch piłek tego samego koloru .
zad. 7 Windą zatrzymującą się na dziesięciu piętrach jedzie sześć osób . Oblicz
prawdopodobieństwo , że wszystkie osoby wysiądą na tym samym piętrze .
| 10 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 106 | 105 |
| 6+20 | ||
P(A) = | = ......................... | |
| 8*7 |