matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo pseudo matematyk : Witam wszystkich mam pewien problem z paroma zadaniami z prawdopodobieństwa . Bardzo proszę o rozwiązanie i jeśli jest to możliwe to wytłumaczenie . Z góry dziękuję emotka zad.1 Rzucamy trzy razy symetryczną kostką . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń : A− co najmniej raz wypadnie szóstka . zad.2 Rzucamy dwa razy symetryczną kostką sześcienną . Niech A oznacza zdarzenie − suma wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą zaś B − iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą mniejszą od 7 . Korzystając z własności prawdopodobieństwa oblicz P(AUB). zad.3 6chłopców i 5 dziewczynek ustawia się w szeregu w sposób losowy . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że pierwsze będą stały dziewczynki . zad.4 Co jest bardziej prawdopodobne : a) w rzucie dwiema kostkami wyrzucenie sumy oczek równej co najwyżej 5 . b) w rzucie czterema monetami wyrzucenie co najmniej trzech orłów ? Uzasadnij zad.5 Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno trzy razy po jednej liczbie bez zwracania . Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − otrzymamy trzy razy liczbę nieparzystą . zad.6 W koszu są 3 piłki białe i 5 żółtych . Losujemy piłkę , zatrzymujemy ją a następnie losujemy drugą piłkę . Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch piłek tego samego koloru . zad. 7 Windą zatrzymującą się na dziesięciu piętrach jedzie sześć osób . Oblicz prawdopodobieństwo , że wszystkie osoby wysiądą na tym samym piętrze .
13 lis 14:35
Basia: ad.7 każdej osobie przyporządkowuję piętro na którym wysiada 6→10 |Ω|=106 |A| = 10 (wszyscy na 1, wszyscy na 2,.... itd)
 10 1 
P(A) =

=

106 105 
13 lis 14:40
Basia: ad.6 mamy 8 piłek pierwszą mogę wylosować na 8 sposobów zostało mi 7 piłek (bo piłki nie zwracam) czyli drugą mogę wylosować na 7 sposobów |Ω| = 8*7 mam 3 białe piłki dwie białe mogę wylosować na 3*2=6 sposobów mam 5 żółtych piłek dwie żółte mogę wylosować na 5*4=20 sposobów
 6+20 
P(A) =

= .........................
 8*7 
dokończ
13 lis 14:44
Basia: (5) próbuj sam rozwiązać podobnie do (6)
13 lis 14:45
pseudo matematyk : a te zadanie są dobrze ?
13 lis 14:46
pseudo matematyk : zadania*
13 lis 14:46
Basia: ależ skąd; specjalnie rozwiązałam źle; zawsze tak robię
13 lis 15:10