Rozwiąż równania: a) 3^2+x-5=0 b) x*(x^2-3)*(1-x)*(x^2+2)*(4x+1)=0 c) x^3+3x^2-4
Magda: Rozwiąż równania:
a) 32+x−5=0
b) x*(x2−3)*(1−x)*(x2+2)*(4x+1)=0
c) x3+3x2−4x−12=0
13 lis 14:06
think: a) jeśli to miało być 3x2 + x − 5 = 0 to policz deltę i pierwiastki, jeśli tak jak piszesz to
x zostaw z jednej strony a liczby przerzuć na drugą i tyle
b) masz postać iloczynową, więc wystarczy podać dla jakich x−ów dane wyrażenie się zeruje
x2 = 0 ⇔ x =...?
x2 − 3 = 0 ⇔ x = ... itd
c) grupowanie wyrazów
13 lis 14:47