Proszę o pomoc w rozwiązaniu równiania
Alys: HELP

!
Równanie 7−3x/1−x=1+3x/1−x
A: jest tożsamością, gdy x∊ R/{1}
B: nie ma rozwiązania
C: ma jedno rozwiązanie
D: ma dwa rozwiązania
13 lis 13:55
Piotr:
tak to wyglada ? jesli tak to x≠1 i wymnoz na krzyz.
13 lis 14:00
Alys: a możesz pokazać jak to będzie wyglądać, bo nie jestem pewna czy dobrze zrobiłam
13 lis 14:04
Piotr: napisz jak zrobilas.
13 lis 14:05
Alys: 7−3x*1−x=1+3x*1−x
7−7x−3x−3x
2=1−1x+3x−3x
2
−9x−3x
2−7=2x−3x
2+1
−11x−8=0
i nie wiem jak dalej rozwiązać
13 lis 14:14
Piotr: masz bład juz na poczatku
7−7x−3x+3x2=1−x+3x−3x2
13 lis 14:19
Alys: a więc teraz trzeba x przenieść na jedną stronę?
13 lis 14:22
Piotr: chociaz szybciej na jedna strone i wspolny mianownik. zostanie
7−3x−1−3x=0
6−6x=0
x=1 ale nie nalezy do dziedziny wiec brak rozw.
13 lis 14:22
Piotr: jak nie wiesz skad to sie wzielo to rozpisze
13 lis 14:22
Alys: dziękuję bardzo za pomoc
13 lis 14:23
Piotr:
13 lis 14:25