Funkcja f(x)=-x^2-mx+m:
Jarek: Funkcja f(x)=−x2−mx+m:
d)ma największą wartość nie mniejszą od −1 dla dowolnej wartości m
13 lis 13:45
Jarek: podbijam
13 lis 14:21
Basia: największa wartość tej funkcji to
Δ= (−m)
2−4*(−1)*m = m
2+4m
| | −m2−4m) | | m2+4m) | |
q = |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | |
i teraz mamy nierówność
m
2+4m ≥ −4
m
2+4m+4≥0
(m+2)
2≥0
a to jest prawdą dla każdego m∊R
czyli
niezależnie od m największa wartość tej funkcji ≥ −1
13 lis 14:23
krystek: już było wczoraj, ale pytanie ,chyba dla jakiego m?
q≥−1
13 lis 14:25
Basia: albo wykaż, że dla każdego m największa wartość jest nie mniejsza niż −1
na jedno wychodzi
13 lis 14:27