rownania
xmolox: 1. Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 12. Jesli zamienimy miejscami cyfre setek i jednosci
otrzymamy liczbe o 198 wieksza. Znajdze te liczbe, jesli wiadomo, ze cyfra srodkowa jest
srednia arytmetyczna cyfr skrajnych. Wyszlo mi 543, dobrze ?
2. Stosunek obwodow 2 kwadratow jest rowny 3/4. Oblicz dlugosc boku kazdego z nich, jezeli
wiadomo, ze suma pol kwadratow jest rowna 225. a wyszlo mi 9, b =12.
13 lis 12:31
aniabb: szukana liczba to 345 bo ta po zamianie jest większa
13 lis 12:34
Mila: | | 3 | |
k= |
| skala podobieństwa kwadratów |
| | 4 | |
| 9 | | 25 | |
| Pd+Pd= |
| Pd suma pól kwadratów |
| 16 | | 16 | |
P
=a
2=9*16
a=12 długość boku dużego kwadratu
| | 3 | |
a'= |
| *12=9 długość boku małego kwadratu |
| | 4 | |
13 lis 17:00
xmolox: dzieki za pomoc
15 lis 22:27