układ równań z 3 niewiadomymi metodą wyznaczników
Siergiej: Stworzyłem układ równań:
2x − 4y +z = 2
x + 2y − 3z = −2
−3x + y + 2z = −1
x=2 y=1 z=2
Chcę teraz sprawdzić, czy metodą wyznaczników uda mi się dojść do tego samego wyniku:
Korzystam ze wzoru/schematu: W= a1b2c3+a2b3c1+a3b1c2−a3b2c1−a1b3c2−a2b1c3
W=| 2 −4 1 | W = 8+1+(−36)−(−6)−(−6)−(−8) = 45
|1 2 −3 |
|−3 1 2|
Wx= 2 −4 1 Wx = 8+(−2)+(−12)−(−2)−(−6)−16=−14
−2 2 −3
−1 1 2
Wy= 2 2 1 Wy=−8+(−1)+18−6−6−4=−7
1−2−3
−3−1 2
Wz= 2−4 2 Wz= −4+2+(−24)−(−12)−(−4)−4=−14
1 2−2
−3 1−1
x=2,8 y=1,4 z=2,8
Także wynik zgoła inny niż przewidywany i porządany. Równanie oczywiście się nie zgadza bo ma
tylko jedno rozwiązanie i nie jest to te co wyszło z metody wyznaczników. Co ciekawe jest tu
pewna symetria, a mianowicie wynik różni się o 40%, więc przypuszczam, że gdzieś pomyliłem
kolejność wpisywania niewiadomych w macierzach. Czy ktoś widzi gdzie jest błąd?
Pozdrawiam
13 lis 12:18
aniabb: W = 8+1−36+6+6+8 = −7
13 lis 12:22
aniabb: poza tym ok
13 lis 12:23
Siergiej: Dzięki wielkie aniabb. W życiu bym nie podejrzewał, że akurat przy dodawaniu zrobię błąd. A czy
da się to obliczyć metodą podstawiania? Z ciekawości spróbowałem, ale niestety wyszło źle:
1. podstawiłem 2x= 4y − z +2 => x = 2y − 1/2z + 1
2. Wyszło: 2y −1/2z +1 + 2y − 3z = −2
3. Następnie podstawiłem za 4y = 3,5z − 3 => y=7/8z −3/4
4. Wychodzi takie równanie: 2(7/8z −3/4)−1/2z +1 [jako x] + 2(7/8z−3/4) [jako 2y] −3z = −2
5. Rozwiązując je dochodzę do sprzecznego równania 0=1

Gdzie tu jest błąd?
13 lis 12:59
aniabb: rachunkowy bo powinno wyjść 0=0 bo wstawiasz do tego samego zamiast do 3
13 lis 13:10
aniabb: mi wyszło 0=0
13 lis 13:12
Siergiej: A wstawiałaś może do 3 równania? Jeżeli tak to jak ci wyszło bo ja podstawiłem i znowu gdzieś
musiałem popełnić błąd rachunkowy lub inny, gdyż wyszło mi:
−3(2y−1/2z+1)+y=2z=−1
−6y+3/2z−3+y+2z=−1
−5y+3z=2
−5(78z−3/4)+3z=2
−35/8z+15/4+24/8z=8/4
−11/8z=−7/4
z= 7/4 *(−8/11)
z= −56/44 z= −33/22 z= −3/2 z ≠ 2

Metoda wyznaczników wydaje się być prostszą i precyzyjną. Przy podstawianiu przy 3 niewiadomych
dużo łatwiej o błąd. Udało się komuś rozwiązać ten układ równań prawidłowo metodą
podstawiania?
13 lis 13:59
arek: x−y−z=2
2z+y+z=1
13 lis 14:04