fizyka
pepppa: Zad 1
Jaką drogę przebyła rakieta w czasie 20[s], jeŜeli od startu porusza się z przyspieszeniem a =
0.2t [m/s2]. Prędkość początkowa rakiety wynosi V0 = 100 [m/s].
Zad 2
Po jakim czasie zatrzyma się pojazd poruszający się z prędkością 118 [km/h], jeŜeli podczas
hamowania porusza się ruchem z przyspieszeniem a = −0.5[m/s2]? Jaki dystans przejedzie
pojazd do momentu zatrzymania?
Zad 3
Jaki ładunek przepłynie przez przewód elektryczny w czasie 10s, jeŜeli płynął w nim prąd o
natęŜeniu I(t) = sin2t + 1 [A]?
13 lis 11:59
aniabb: a = 0,2*t
13 lis 12:01
pepppa: tak
a= 0,2 * t
13 lis 12:04
aniabb: no to
v(t) = ∫a(t)dt =v0 + 0,2t2/2 =v0 + 0,1t2
s(t) = ∫v(t)dt =s0+ v0t + 0,1t3/3
s= 0+100*20+0,1*8000/3 = ...
13 lis 12:09
aniabb: zad.2 zamień prędkość na m/s
a jest chyba stałe zatem:
t=v/a
S=v*t/2
13 lis 12:10
aniabb: zad.3
q(t) = ∫I(t) = ∫(sin2t +1) dt = −1/2*cos2t+t
q=−1/2cos20 + 10 = −1/2 * 0,40808 +10 = 9,795958
13 lis 12:14