rozwiążcie mi to pliss :)
pinkk ;pp: Rozwiąż układ równań algebraicznie i graficznie. Jak nazywamy ten układ? Ile rozwiązań posiada?
{ 4x+2y=1
{2x+y=0,5
18 maj 16:27
tim: Gimnazjum?
18 maj 16:28
pinkk ;pp: noo
18 maj 16:29
tim: Po 1. Przenieś w obydwóch układów x na drugą stronę, żeby zostap 2y = ... oraz y = ...
Po 2. Podziel pierwsze równanie obustronnie przez 2.
Po 3. Narysuj wykres prostej (jak nie umiesz, pokażę)
Po 4. Zobacz ile punktów proste mają wspólnych.
Po 5. Nazwij
18 maj 16:31
pinkk ;pp: tak tlumasz dlaej. nauczyciel nie potrafi i ty tez nie wytlumczesz
18 maj 16:34
tim: No dobra pokolei.
Masz
1) 4x + 2y = 1
2) 2x + y = 0,5
Przerzuć 4x oraz 2x na drugą stronę pamiętając o zmianie znaku:
PRZYKŁAD:
a + b = c → b = c − a
18 maj 16:36
pinkk ;pp: a sprawdz to :
{3x+y=1 / * (−10)
{2x+10y=10
{−30x−10y=−10
{2x+10y=10
−30x−10y+2+10y=−10
{−28x=0 / −28
{x=0
2*0+10y=10
{10y=10 / 10
{y=1
x=0
y=1
18 maj 16:39
tim: {3x+y=1 / * (−10)
{2x+10y=10
{−30x−10y=−10
{2x+10y=10
−30x−10y+2x+10y=−10 + 10
I dalej dobrze:
18 maj 16:42
pink ;pp: thx
18 maj 16:47
pink ;pp: to zrob mi to co ci napisalam wczesniej bo serio nie dam rady
18 maj 16:49
tim: Algebraicznie tak jak to pokazałaś

Graficznie:
1) 4x + 2y = 1
2) 2x + y = 0,5
1) 2y = 1 − 4x
2) y = 0,5 − 2x
1) y = 0,5 − 2x
2) y = 0,5 − 2x
Rysujesz te proste i widzisz, że się pokrywają. Odp. jest to układ nieoznaczony, ma
nieskończenie wiele rozwiązań.
18 maj 16:54
pink ;pp: dzieki
18 maj 17:03