Układ równań
Tojestto: Witam Serdecznie, chciałbym sie dowiedzieć, gdzie mogę znaleźć jakieś wzory do wykonania tego
zadania:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
| ⎧ | y=3x2 + x − 2 | |
| ⎩ | 3x − y = 1 |
|
13 lis 11:58
Ajtek: Masz równanie prostej, to drugie i parabolę to pierwsze.
Wyznacz y z drugiego i podstaw do pierwszego. A później Δ itd...

.
13 lis 12:00
aniabb: graficznie to trzeba narysować jedną i drugą i punkty przecięcia znaleźć
13 lis 12:02
aniabb:
13 lis 12:05
Tojestto: czyli y= 1−3x?
13 lis 12:41
camus: Czyli rozwiązaniem są punkty, w ktorym te dwie funkcje się przecinają. Zrób to algebraicznie po
prostu, bo z wykresu ciężko jednonacznie odczytać.
13 lis 12:45
aniabb: y=3x−1
a w poleceniu miał obydwiema metodami
13 lis 12:48
Krzysiek : Algebraicznie.
Przyrownujesz oba rownania do siebie
3x
2+x−2=3x−1
3x
2+x−3x−2+1=0
3x
2−2x−1=0
Δ=16
| | 1 | |
x1=− |
| i x2=1 Teraz musimy wyznaczyc wspolrzedne y
|
| | 3 | |
| | 1 | |
To do rownania prostej y=3x−1 podstawiany x=− |
| i wylicz y bedzie to jeden punkt
|
| | 3 | |
Teraz
do rownania y=3x−1 podstaw za x=1 i wylicz y bedzie to drugi punkt przeciecia sie wykresow
Popatrz teraz na rysunek Ani. czy sie zgadza
13 lis 13:07