wektory
guaaaka: Zad 1.
Wektor A o wielkości 12 jednostek i B o wielkości 8 jednostek tworzą kąt 60°.
Znaleźć:
a) sumę A i B
b) róŜnicę A i B
c) iloczyn skalarny A i B
d) iloczyn wektorowy A i B
Zad 2.
Wykonać mnoŜenie skalarne oraz wektorowe dla poniŜszych par wektorów. Obliczyć kąt
między wektorami: A=[−1,3,0] i B=[3, 3,0]
13 lis 11:58
camus: 
C = A+B
D = A−B
α=
π3
|A|=12
|B|=8
liczysz x (tj. odległość między 'rzutem' wysokości a początkiem wektorów) z cos α − przyda się
potem
liczysz |T| z sin α
Ostatecznie widać, że długość C da się wyznaczyć z pitagorasa, tj.
√|T|2 + X2
Podobnie wyznaczamy D, czyliy
√|T|2 + (|B|−X)2
Ze wzorów na ilcozyn skalarny i wektorowy liczysz podpunkt c) i d)
13 lis 12:32
camus: W drugim liczysz ręcznie iloczyn, tj,
A*B=a1b1 +a2b2 +c3b3 − skalarny
po czym, korzystasz ze wzoru A*B = |A|*|B|*cos(A,B)
Wektorowy liczysz z macierzy ręcznie.
13 lis 12:38
pepppa: dzieki
13 lis 13:02