jak to rozwiazac ?
PATRYK: 4x5−x3−4x2+1=0
13 lis 11:39
Ajtek: x
3(4x
2−1)−(4x
2−1)=0
Dalej sobie poradzisz

.
13 lis 11:41
PATRYK: x3(4x2−x)(4x2−1)=0
13 lis 11:41
Ajtek: Zerknij na mój post wyżej.
13 lis 11:42
PATRYK: czyli x mozna zapisac jako 1 sama?
13 lis 11:42
PATRYK: dzieki
13 lis 11:42
Ajtek: Nie.
Z 4x5−x3 wyciągam przed nawias x3 i zostaje w nawiasie: 4x5:x3=4x2, −x3:x3=−1
Rozumiesz?
13 lis 11:43
Ajtek: Napisz finalne rozwiązanie.
13 lis 11:47
PATRYK: (4x2−1)(x3−1)
13 lis 11:52
Ajtek: A pierwiastki?
13 lis 11:53
PATRYK: (2x−1)(2x+1)(x
2+x+1)(x−1)

?
13 lis 11:55
Ajtek: Gitara

.
a teraz wypisz same x dla których ten wielomian równa się 0.
13 lis 11:58
13 lis 12:01
Ajtek: Mało, jeszcze dwa są

.
13 lis 12:02
PATRYK: Tak to sie robi?
Dziekuje Ci za pomoc nie bylo mnie w szkole i nie wiedzialam o co chodzi, ale juz wszytsko
jasne
13 lis 12:02
PATRYK: x=1
13 lis 12:03
Ajtek:
13 lis 12:04
PATRYK: Dzieki wielkie jeszcze raz
13 lis 12:04
Ajtek:
13 lis 12:06