matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz , korzystając z własności potęg
nicka:
8
2
*16
a)
=
2
11
:64
(3
3
)
4
*(3
5
)
−2
b)
=
3
4
(a
−3
)
5
:a
−3
*a
−2
c)
=
(a
4
)
−2
:(a
−3
)
−5
13 lis 11:02
Kejt:
a) zamień te wszystkie liczby na potęgi dwójki a potem skorzystaj z poniższych wzorów: b) wzory c) też wzory: a
m
*a
n
=a
m+n
a
m
=a
m−n
a
n
w razie czego pytaj
13 lis 11:05
Mila:
a)
(2
3
)
2
*2
4
2
6
*2
4
=
=2
10
:2
5
=2
5
2
11
:2
6
2
5
13 lis 15:54
Mila:
c)a≠0
a
−15
:a
−3
*a
−2
=
=
a
−8
:a
15
a
−12
*a
−2
=
=a
−14−(−23)
=a
−14+23
=a
9
a
−23
13 lis 15:59