równania trygonometryczne
ripper: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych równań trygonometrycznych:
a) sin(π2 − x) = cos (π − x)
b)sinxsin2xsin3x=14 sin4x
13 lis 10:53
Artur_z_miasta_Neptuna: zauważ, że:
sin(a−b) = sina*cosb − sinb*cosa
cos(c−b) = cosc * cosb + sinc*sinb
skorzystaj z tego
13 lis 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna: zauważ, że:
sin (3a) = sin(a+2a)
sin(4a) = 2sin(2a)cos(2a)
wykorzystaj to
13 lis 11:24
ripper: a)
sin π2 cosx − sinxcos π2 = cosπcosx+ sinxsinπ
cosx(sin π2 − cosπ) = sinx(sinπ + cos π2)
tgx = ułamek: (sinπ + cosπ2)/ (sin π2 − cosπ)
i co dalej?
13 lis 11:39
Basia: sinπ2 = 1
cosπ = −1
sinπ=0
cosπ2 = 0
cosx(1−(−1)) = sinx(0−0)
2cosx = 0
13 lis 14:37