FUNKCJE
Hania: czy ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć funkcje różnowartościowe i funkcje odwrotne

?
13 lis 10:05
aniabb: różnowartościowe to takie które dla każdego x maja inną ( różną ) wartość
13 lis 10:17
Artur_z_miasta_Neptuna: ale co tutaj tłumaczyć
funkcja różnowartościowa to funkcja dla której wartość funkcji nie jest przyjmowana dla dwóch
(bądź więcej) różnych argumentów (różnych 'iksów').
funkcja odwrotna jest to funkcja symetryczna z funkcją wyjściową, względem prostej y=x
tylko funkcja różnowartościowa (bez zawężania dziedziny) posiada funkcję odwrotną.
13 lis 10:20
aniabb: funkcje odwrotne to jak przeciwne działania
jak masz x
+4 =9 to żeby policzyć x masz x= 9
−4 dodawanie jest odwrotnością
odejmowania
jak masz x
2 = 9 to x=
√9 potęgowanie jest odwrotnością pierwiastkowania
jak masz 3
x=9 to x= log
39 logarytmowanie jest odwrotnością wykładniczej
i oczywiście w drugą stronę też
13 lis 10:22