13 lis 00:45
Basia:
pomnóż licznik i mianownik przez (√1+2x+3)(√x+2)
13 lis 00:50
monia: tak właśnie robię i coś mi nie wychodzi...
13 lis 00:51
Basia: pokaż jak liczysz to sprawdzę
13 lis 00:52
monia: | | (√1+2x−3)(√1+2x+3)(√x+2) | |
lim= |
| = |
| | (√x−2)(√x+2)(√1+2x+3) | |
| | (1+2x−9)(√x+2) | |
|
| ) i jak podstawię pod x=4 to mi wychodzi zero w liczniku |
| | (x−2)(√1+2x+3 | |
13 lis 00:57
Basia:
1+2x−9 = 2x−8 = 2(x−4)
(x−4) się skróci i wtedy już można podstawiać
13 lis 00:59
Basia:
(√x−2)(√x+2) = x − 4
13 lis 01:00
13 lis 01:00