Pola wycinków kół
Jolanta:

W miejscu kropki ma być uwiązana koza na 4 m sznurku ,Jaką powierzchnie na zewnątrz prostokąta
będzie miała do dyspozycji.Zadanie proste jeśli mozna wykorzystac Twierdzenie Pitagorasa.Ale
nie można bo będzie w w programie za 60 stron.Znane jest obliczanie wycinków kół.Macie jakiś
pomysł ?
13 lis 00:39
Tomek.Noah: A możesz to po ludzku zapisać?
13 lis 00:43
Jolanta: trzeba obliczyc pole na zewnątrz prostokąta Zataczamy koło o promieniu 4 ,środek w miejscu
kropki
13 lis 00:48
Basia:

szukane pole = pole koła r=4 − 2*pole trójkąta prostokątnego − pole wycinka z kątem γ
wyjaśnienia:
przyprostokątna = 2 i przeciwprostokątna = 4
czyli jest to trójkąt z kątami 30,60
i wymiarami a, a
√3, 2a
(jest w programie II gimnazjum przed tw.Pitagorasa)
α=30
β=60
γ=180−2β=60
| | 1 | |
czyli pole wycinka to |
| pola koła |
| | 6 | |
13 lis 00:48
Jolanta: Basiu ale tych własnosci trójkata prostokątnego tez jeszcze nie było.Zastanawiałam sie czy
mozna je zrobic bez tych wiadomości
13 lis 00:59
Basia: to jest bardzo wcześnie pokazane, na bazie trójkąta równobocznego
znacznie wcześniej niż pole wycinka
na pewno jeszcze nie było ?
13 lis 01:02
Basia: można bez tego trójkąta; rysuję
13 lis 01:03
Basia: a nie; coś źle pomyślałam
bez tego niestety nie wiem
13 lis 01:06
Jolanta: przegladnęłam książkę do 1 klasy.Nie było wczesniej a teraz dopiero będzie podobnie jak i
Pitagoras.
13 lis 01:15
aniabb: własności trójkąta równobocznego (związki miarowe kąta) to robi się już w VI klasie
podstawówki
13 lis 07:32