matematykaszkolna.pl
Pola wycinków kół Jolanta: rysunekW miejscu kropki ma być uwiązana koza na 4 m sznurku ,Jaką powierzchnie na zewnątrz prostokąta będzie miała do dyspozycji.Zadanie proste jeśli mozna wykorzystac Twierdzenie Pitagorasa.Ale nie można bo będzie w w programie za 60 stron.Znane jest obliczanie wycinków kół.Macie jakiś pomysł ?
13 lis 00:39
Tomek.Noah: A możesz to po ludzku zapisać?
13 lis 00:43
Jolanta: trzeba obliczyc pole na zewnątrz prostokąta Zataczamy koło o promieniu 4 ,środek w miejscu kropki
13 lis 00:48
Basia: rysunekszukane pole = pole koła r=4 − 2*pole trójkąta prostokątnego − pole wycinka z kątem γ wyjaśnienia: przyprostokątna = 2 i przeciwprostokątna = 4 czyli jest to trójkąt z kątami 30,60 i wymiarami a, a3, 2a (jest w programie II gimnazjum przed tw.Pitagorasa) α=30 β=60 γ=180−2β=60
 1 
czyli pole wycinka to

pola koła
 6 
13 lis 00:48
Jolanta: Basiu ale tych własnosci trójkata prostokątnego tez jeszcze nie było.Zastanawiałam sie czy mozna je zrobic bez tych wiadomości
13 lis 00:59
Basia: to jest bardzo wcześnie pokazane, na bazie trójkąta równobocznego znacznie wcześniej niż pole wycinka na pewno jeszcze nie było ?
13 lis 01:02
Basia: można bez tego trójkąta; rysuję
13 lis 01:03
Basia: a nie; coś źle pomyślałam bez tego niestety nie wiem
13 lis 01:06
Jolanta: przegladnęłam książkę do 1 klasy.Nie było wczesniej a teraz dopiero będzie podobnie jak i Pitagoras.
13 lis 01:15
aniabb: własności trójkąta równobocznego (związki miarowe kąta) to robi się już w VI klasie podstawówki
13 lis 07:32