równanie stycznej
Dawid: napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt P = (2,−1) i stycznej do krzywej y = x2 − 4
12 lis 23:54
ZKS:
y = ax + b
2a + b = −1
b = −1 − 2a
x2 − 4 = ax − 1 − 2a
x2 − ax − 3 + 2a = 0
Δ = a2 + 12 − 8a
a2 − 8a + 12 = 0
a2 − 8x + 16 − 4 = 0
(a − 4)2 − 4 = 0
(a − 2)(a − 6) = 0 ⇒ a = 2 ∨ a = 6
y = 2x −5 ∨ y = 6x − 13
13 lis 00:16
Basia:
jak pamiętam to są studia i powinno być zrobione przy pomocy pochodnych
ale mogę źle pamiętać
13 lis 00:23
Dawid: a wie może ktoś jak to rozwiązać przy pomocy pochodnych? proszę o pomoc
13 lis 00:39
ZKS:
Mi się już drugi raz tego samego nie chce pisać spróbuj sam to zrobić.
13 lis 00:50