matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Matłoka:
1
skad wiadomo,ze ∫
*dx= ln|x−2|
x−2
1
w tym wzorze ∫
dx=ln|x|+C jest tylko określone dla x , a nie np. dla x−a
x
12 lis 23:49
ZKS:
Skoro nie widzisz tego zrób podstawienie. x − 2 = t dx = dt
1
∫
dt = ln|t| + C = ln|x − 2| + C
t
Już wiesz skąd to?
12 lis 23:53
Matłoka:
tak, dziękuję
12 lis 23:55
ZKS:
Proszę.
12 lis 23:56