matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprawdzenie
Lukasz :
Proszę o sprawdzenie: Czy, jezeli mam funkcje: c cos(2x−π)= −
1
2
To czy punkty przecięcia funkcji y=cox i y=−
1
2
wynoszą
4π
−
i
3
2π
−
?
3
12 lis 23:26
Basia:
1
cos(2x−π) = −
⇔
2
4π
2x − π =
+2kπ
3
lub
4π
2x − π = −
+2kπ
3
4π
2x =
+(2k+1)π
3
lub
4π
2x = −
+(2k+1)π
3
2π
π
x = ±
+ (2k+1)
3
2
12 lis 23:33