ciągłość funkcji
Jolka: Dla jakiej wartości parametrów m,k∊R funkcja f(x) jest ciągła w punkcje x
0=2?
Sprawdzić ciągłość funkcji dla pozostałych x∊R\{2}. Jeśli istnieją punkty nieciągłości określić
ich rodzaj.
3 podpunkty. Mam rozwiązane całe zadanie, prosiłabym o wypisanie założeń do tych 3 części
zadań, mam powyliczane jakieś granice, ale totalnie nie łapie się co do czego
12 lis 23:03
Ajtek:
Taaaa...
Zgaduj zgadula, lubię takie zadania

.
12 lis 23:04
Basia:
a gdzie ta funkcja ?
12 lis 23:04
Jolka: hahahah dobra juz daje
f(x)
|k−2| dla x=2
arcctg(ln|4−x}) dla x>4
podobno na kazdym kolosie z maty wyzszej takie zadanie jest...
12 lis 23:07
Jolka: nie umne zrobic ale tam w 3 jest ulamek 1/1+4 i sama czworka jest do potegi 1/2−x
12 lis 23:08
Basia:
12 lis 23:11
Jolka: co?
12 lis 23:19
Jolka: to wszystko w klamrze jest takiej duzej od tego f(x)
12 lis 23:20
Ajtek:
Yyyy, pierwszy raz takie coś widzę na oczy, nie pomogę

Dobry wieczór
Basia 
.
12 lis 23:21
Basia: widzę takie coś pewnie jakiś stutysięczny raz i pomogłabym, ale nijak tego przeczytać nie mogę
12 lis 23:38
Jolka: mam zrobione cos jakby
w 2−gim f(x) = |k−2|
potem wyliczenie limensa z 1szego zbiegajacego do 2− oraz 3go do 2+, wyliczenie k, potem
m i zapisane ze jezeli funkcja ma byc ciagla to wyniki tych 3ch operacji ktore opisalem maja
byc rowne.. i tak 1szy podpunkt
12 lis 23:38
Basia:
napisz tę funkcję porządnie to Ci pomogę
jak nie umiesz tutaj, to na kartce, zrób zdjęcie, wgraj na wrzuta.pl albo coś innego w tym
rodzaju
i podaj link
12 lis 23:42
12 lis 23:47
Basia: dobrze; za chwilę napiszę
12 lis 23:51
Basia:
zaczynamy od tego w czym nie ma parametrów
| | π | |
limx→4−f(x) = limx→4+ arctg(ln|4−x|) = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
limx→4+f(x) = f(4) = |
| = |
| = |
| | 1+41/(2−4) | | 1+4−1/2 | |
w punkcie x=4 funkcja nie jest ciągła
lim
x→2+f(x)
| | 1 | |
x→2 i x>2 ⇒ 2−x→0 i 2−x<0 ⇒ |
| → −∞ ⇒ 41/(2−x) → 0 ⇒ |
| | 2−x | |
f(2) = |k−2|
jeżeli więc funkcja ma być prawostronnie ciągła w p−cie x=2 musi być
|k−2|=1 ⇔ k−2=1 ∨ k−2= −1 ⇔
k=3 ∨ k=1
| | 2 | |
limx→2−f(x) = cosm + |
| = 1+cosm |
| | 2 | |
jeżeli więc funkcja ma być lewostronnie ciągła w p−cie x=2 musi być
1+cosm = 1
cosm = 0
m = π2+kπ gdzie k∊Z
no to zgadza się idealnie z tym co masz na tej kartce
jeżeli sama to rozwiązałaś to wszystko w porządku
a jeżeli tam czegoś nie rozumiesz to już pytaj o konkrety
13 lis 00:07
Jolka: to wogóle nie ja rozwiązałam
prosilabym o jakaś instrukcje dla extremalnie opornych

typu
nr.1 − policz to i to; np limens dla x
0
nr.2 − jeżeli "sratata" to funkcja taka i taka
13 lis 00:14
Basia: zlituj się; podręcznik mamy tu pisać ?
funkcja jest ciągła w punkcie x0 ⇔ limx→x0− f(x) = limx→x0+ f(x) = f(x0)
13 lis 00:19
Basia:
czyli mając punkt "podejrzany" o nieciągłość musisz:
1. policzyć limx→x0− f(x)
2. policzyć limx→x0+ f(x)
3. policzyć f(x0)
i dobrać parametry tak aby te trzy rzeczy były sobie równe
jeżeli się da to dla tych wartości parametrów funkcja będzie ciągła w x0
a dla każdych innych nie będzie
a jeżeli się nie da to po prostu nie jest ciągła
13 lis 00:22