Podać interpretację geometryczną zbioru liczb zespolonych spełniających warunek:
asdasdas: Podać interpretację geometryczną zbioru liczb zespolonych spełniających warunek:
arg(z+1)=π
12 lis 22:43
asdasdas:
12 lis 22:46
asdasdas:
12 lis 22:48
asdasdas:
12 lis 22:56
MQ: Półprosta zaczynająca się w pkcie z0=−1+0*i
idąca pionowo w górę −− bez punktu z0
Tak mi się wydaje.
12 lis 22:57
Basia:
z = x+i*y
z+1 = (x+1)+i*y
dla x+1>0
dla x+1<0
czyli musi być:
x>−1
y = 0
A
1 = {(x,0): gdzie x>−1}
lub
x<−1
y = 0
A
2 = {(x,0): gdzie x<−1
lub
x=−1
wtedy mamy
z+1 = i*y= 0+i*y
|z+1| =
√y2 = |y|
cosφ = 0
sinφ = ±1
nie spełnia warunków zadania
czyli szukany zbiór to A=A
1∪A
2 = {(x,0): x≠ −1}
a to jest oś OX bez punktu (−1;0)
12 lis 22:57
MQ: Faktycznie Basia −− pomyliło mi się π z π/2
12 lis 23:01
asdasdas: można jaśniej
12 lis 23:06
Basia: odpadam; wg mnie nie da się jaśniej
pisz może czego konkretnie nie rozumiesz
12 lis 23:08
MQ: @Basia −− czy to nie błąd
| | y | |
Dla x+1<−1 arg(z+1) nie powinien być arctg |
| +π  |
| | |x+1| | |
wg mnie powinna wyjść półprosta: {x∊(−∞,−1), y=0}
12 lis 23:13
MQ: x+1<0 oczywiście
12 lis 23:14
12 lis 23:18
Basia: obie bez początku oczywiście
12 lis 23:19
Basia:
o rany oczywiście
przecież
arctg(...) ∊ ∊(−
π2;
π2)
nie ma rozwiązania
co za kretynizm


jest tylko A
2
12 lis 23:27
MQ: No właśnie −− na chłopski rozum mi to rozwiązanie nie pasowało.
12 lis 23:29