ograniczoność ciągu
karolina: Ograniczoność ciągu
przypuśćmy an=n2+32n+5
nie chce bys ktos mi to po prostu policzyl, ale by przyblizyl mi metode
12 lis 22:40
Godzio:
∞ ← an ≥ 38
12 lis 22:41
karolina: teraz wszystko jasne oswieciles mnie, nie wazne teraz jak trudny przyklad na kole dostane bede
w stanie go policzyc
ma ktos jakies madre wytlumaczenie? i co znaczy ograniczonosc z dolu i z gory?
12 lis 22:44
Godzio:
Masz do mnie pretensje ? Dałaś przykład z dupy, i mam Ci na jego przykładzie wytłumaczyć ?
an jest ograniczony jeżeli dla dowolnego n istnieje M takie, że |an| ≤ M
Z dołu: an ≥ m
Z góry: an ≤ M
12 lis 22:46
Ajtek:
Godzio co to za maniery?

Witaj
Godzio 
.
12 lis 23:00
Godzio:
Witaj ! Bo mnie wkurza takie olewactwo, przyszła, powiedziała co wiedziała, wymyśliła przykład,
nawet zakichanej definicji nie raczyła przeczytać.
12 lis 23:01
Ajtek:
No to inna sprawa co napisałeś

Chyba nie masz dzisiaj humoru, to nie jest offens

.
12 lis 23:03
Jolka: syćko przeczytałam z wikipedii, ale
"nie chce bys ktos mi to po prostu policzyl"
"∞ ← an ≥ 38"
in jor fejs
12 lis 23:04
ICSP: biedny Godzio

Jemu na prawdę musi być smutno

Niedługo ma urodziny a musi się użerać np ze mną
12 lis 23:05
Godzio: ...
Chyba za mało, skoro nie wiesz co znaczy "ograniczoność" to jeden z najprostszych terminów na
studiach ....
12 lis 23:07
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
Użeranie z Tobą dla
Godzia, to czysta przyjemność.
Obaj macie wielką głowę do matmy

.
12 lis 23:07
Godzio:
Ajtek nie wiesz co mówisz, ten leń żadnych trudniejszych zadań nie chce robić, więc jest
to męka ! Jeszcze fochy strzela, że mu podrzucam coś ciekawego
12 lis 23:13
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, że ma głowe do matematyki, czyż nie?
A że leń. No cóż, tego nie wiem. Ale obu was lubię

.
12 lis 23:15
Ajtek:
Czasami mam wrażenie, że jeden bez drugiego na forum nie może funkcjonować normalnie

.
12 lis 23:19
Godzio:
Czasami
Ajtek
| | mn | |
Kres górny i dolny zbioru: A = { |
| : m,n∊ N} |
| | n2 + 9m2 | |
12 lis 23:23
Ajtek:
To zadanie dla mnie?
12 lis 23:24
Godzio: Yep
12 lis 23:26
Ajtek:
Godzio nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek wyznaczał kresy dolne/górne

.
12 lis 23:29
Godzio:
No to pora już

Przykład:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1, |
| , |
| ,... ⇒ |
| ≤ 1 dla każdego n ≥ 1. Wniosek: 1 = supA |
| | 2 | | 3 | | n | |
12 lis 23:34
Ajtek:
Co to jest infA, i supA?
12 lis 23:34
Godzio: inf − kres dolny
sup − kres górny
Jeżeli w zbierze istnieje największa (najmniejsza) wartość to jest automatycznie kresem górnym
(dolnym)
12 lis 23:36
Godzio:
A dodam najważniejsze
kres dolny − największa liczba ograniczająca ciąg z dołu
kres górny − najmniejsza liczba ograniczająca ciąg z góry
12 lis 23:37
Ajtek:

Czyli że coś takiego jak na rysunku:
Zielona kres górny, niebieska dolny?
12 lis 23:40
Godzio:
No tutaj kres górny to ten punkt na szczycie "najmniejsze ograniczenie górne"
To samo tyczy się dolnego
12 lis 23:45
Ajtek:
Czyli czerwona krzywa stykać się może w wielu miejscach, z prostymi zieloną i niebieską, ale
nie dla jednego x0
13 lis 00:03
Godzio:
Hmmm niezbyt rozumiem do czego dążysz

Jutro pomyślimy nad tym ! Dobranoc
13 lis 00:19