reguła de Hospitala
mikee: limx−>0 e√x+1 : e√x
Powinna byc kreska ulamkowa. Czy ktos jest w stanie mi pomoc rozwiazac ten przyklad? gdzie tu
jest funkcja wewnetrzna, a gdzie zewnetrzna?
12 lis 22:00
Krzysiek: a w ogóle możesz skorzystać z tej reguły?
wstaw x=0
12 lis 22:17
Ajtek:
Dobry wieczór Krzysiek.
Też się zastanawiałem długi czas czy można tutaj stosować tą regułę, wszak symbolu oznaczonego
brak.
Granica to liczba Eulera, czy tak?
12 lis 22:33
Krzysiek: granica to: e1 /1 =e
czyli tak.
12 lis 22:39
Ajtek:
Coś jeszcze pamiętam, uffff

.
12 lis 22:49
mikee: Kurczę...źle przepisalem przyklad. x dazy do nieskonczonosci. tak mialo byc. wtedy sie korzysta
z de Hospitala. ale jak to w takim razie rozwiazac?
13 lis 10:27
Krzysiek: "wtedy się korzysta z de l 'Hospitala" to skorzystaj i policz pochodne licznika i mianownika
Jednak jak dla mnie nadal ta metoda nic nie da.
e
√x+1 /e
√x =e
√x+1−√x
| | a2 −b2 | |
i teraz w potędze korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
13 lis 10:34
Artur_z_miasta_Neptuna: no i Krzychu mnie wyprzedził
13 lis 10:38
Krzysiek: Ale Artur możesz de l'hospitalem liczyć
13 lis 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna: Krzysiek ... nie jestem masochistą ... przecież 'hospitalek' tutaj tylko by przeszkadzał. bo e
'nie zniknie'
13 lis 10:41
Krzysiek: Dokładnie, więc nie wiem czemu taka głupia treść zadania jest.
13 lis 10:42
mikee: Myślałem, że z tej reguły, bo w tym zadaniu jak dotąd wszystko obliczało się z niej. Jestescie
pewni, ze po wyliczeniach z tego wzoru wychodzi wynik 1 ? taki jest poprawny. dzięki za pomoc.
13 lis 10:56
Krzysiek: tak, granica wyjdzie 1
13 lis 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna: tak bo wychodzi e1/(∞) czyli e0 = 1
13 lis 11:07
mikee: Mnie wychodzi e
1
13 lis 11:09
mikee: Aaaa, ok. dzięki
13 lis 11:09