Zadanie z fizyki.
student.: Dla:
x = 2t,
y = 4t
2 +6t + 3 , mam określić tor cząstki, obliczyć V
x , V
y, |v| , a
x, a
y, |a|
Wiem, że pierwszą rzeczą jaką muszę zrobić to pozbyć się parametru t. Więc to robię i wychodzi
mi , że y = x
2 + 3x + 3
Więc naszym torem ruchu jest parabola.
| | d(x2+3x+3) | |
Teraz chcę policzyć Vx = więc to będzie |
| − i to ponoć jest źle. |
| | dt | |
Czy ktoś mógłby mnie nakierować?
Pozdrawiam!.
12 lis 21:55
aniabb:
| | dy | | d(4t2+6t+3) | |
Vy= |
| = |
| =8t+6 |
| | dt | | dt | |
|v| = z piagorasa vx i vy
12 lis 22:02
aniabb: ax analogicznie z vx po dt ay analogicznie z vy po dt |a| to pitagoras
12 lis 22:03
student.: no tak, co ja zrobiłem tam.
A torem tej cząstki będzie parabola, prawda?
12 lis 22:09
aniabb: tor czastki był OK
12 lis 22:10
student.: super.
Dziękuje Aniu za pomoc

Niewiem czy bym coś zdziałał na studiach bez tego forum

Dziękuje, dziękuje, dziękuje
12 lis 22:13
aniabb: proszę
12 lis 22:17
Mila: Jak poradziłam.

tak się sprawdziło.
12 lis 22:22
student.: tak Mila. Do Ciebie również wielkie podziękowania kieruję
12 lis 22:26
Mila:
12 lis 23:00