Prawdopodobieństwo
Pasterz: Prawdopodobieństwo. W loteri fantowej zorganizowanej na balu szansa wygranej jest równa p
przegranej q przy czym p+q<1 a z prawdopodobieństwem r wyciągamy los "graj dalej"
który wrzucamy z powrotem do urny i dokonujemy ponownego losowania. Jakie jest
prawdopodobieństwo wygranej

?
Pomoże ktoś nie wiem nawet z jakiiego wzoru tu skorzystać
12 lis 21:47
Pasterz:
12 lis 21:53
Pasterz: pomoże ktoś ?
12 lis 22:00
Bogdan:

W − los wygrywający, G − los "graj dalej", P − los przegrywający
Można zilustrować sytuację drzewkiem.
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu w n−tym kroku losu W
| | 1 − rn+1 | |
P(A) = p + rp + r2p + ... rnp = p(1 + r + r2 + ... + rn) = p * |
| |
| | 1 − r | |
12 lis 22:08
Bogdan:
w n−1 krokach wylosowano los G, w n−tym kroku los W
12 lis 22:10
Pasterz: Aha dzięki mój błąd bo cały czas myślałem że da się to za pomocą schematu beurnelliego
zrobić i się głowie jak tu to zrobić..... a ty w prosty sposób zrobiłeś . Dziękuję
12 lis 22:19
Bogdan:
12 lis 22:20
Pasterz: ale w mianowniku będzie r
n+1 
? czy r
n
12 lis 22:27
Pasterz: a nie dobrze jest
12 lis 22:29