,
Jagoda: [(4 − 121/2) 1/2 + (4 + 121/2) 1/2 ] 2
12 lis 21:33
Ajtek:
Wzór skróconego mnożenia i śmigasz

:
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
12 lis 21:34
Jagoda: wyszło mi 16, ale nie zgadza się z odpowiedziami..
12 lis 21:37
Ajtek:
To szukaj błędu w obliczeniach, ewentualnie pokaż je tutaj.
12 lis 21:38
Jagoda: zrobiłam tak, że oba nawiasy okrągłe wzięłam pod pierwiastek i potem podkładałam pod wzór, tak
powinno byc?
12 lis 21:39
Ajtek:
Nie.
√2+
√3≠
√2+3 
.
12 lis 21:40
Jagoda: i jak wezmę je do kwadratu (a2+2ab+b2) to wychodzi pierwiastek do kwadratu, czyli wartość
bezwzględna...?
12 lis 21:41
Jagoda: chodziło mi o to, że zamiast do potęgi 1/2 wzięłam pod 2 pierwiastki osobno
12 lis 21:42
Ajtek:
Nie za bardzo Ciebie rozumiem.
Zapisz co wyszło po pierwszym przekształceniu, czyli po wzorze skróconego mnożenia

.
12 lis 21:44
Ajtek:
Tak, 1/2 to pierwiastek

.
12 lis 21:44
Jagoda: nie dziwię Ci się..

[
√4 − 121/2 +
√4+121/2 ]
2
12 lis 21:46
Ajtek:
I teraz wzór...

.
Pamiętaj że ±12
1/2=±
√12
12 lis 21:47
Jagoda: I potem
( √4−√12)2 + 2( 16−12) + √4+√12)2 )
12 lis 21:49
Ajtek:
...+2*√16−12+...
12 lis 21:51
Jagoda: i 16 − 8√12 + 12 + 8 + 16 + 8√12 + 12
12 lis 21:51
Jagoda: ok, już wiem wszystko.

Bardzo dziękuję
12 lis 21:52
Ajtek:
Nie
√4−√12 2=|4−
√12|
Z drugim pierwiastkiem analogicznie

.
12 lis 21:53