Asia: Które z poniższych wektorów mają taką samą długość jak wektor BA, jesli A=(3,10) i
B=(-5,7)? Który z nich jest wektorem przeciwnym do BA?
a=[-3,8] b=[-8,-3]
c=[5, 4√3] d=[2√2, -√2]
blagam o pomoc
8 cze 14:22
Jakub: Liczysz współrzędne wektora BA: B=(-5,7) A=(3,10)
BA = [3-(-5),10-7] = [8,3]
Długość wektora BA: |BA| = √82+32 = √64+9 = √73
Długość wektora a: |a| = √(-3)2+82 = √9+64 = √73
Już widać, że wektory a i BA mają taką samą długość, musisz jeszcze policzyć długości
wektorów b, c, d . Chyba wiadomo już jak.
Wektor przeciwny do BA ma przeciwne współrzędne czyli [-8,-3]. Czyli wektor b jest
przeciwny do BA.
8 cze 14:55
Asia: no to Jakub już wszystko wyjaśnił - pozdrawiam imienniczkę
8 cze 16:50
Asia: bardzo dziekuje za pomnoc

juz rozumiem o co chodzi w zadaniach tego typu

rowniez
pozdrawiam imienniczke
8 cze 20:26