| x | ||
Witam potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tych przykładów z granicy : 1.arc ctg | przy x→ | |
| 1+x2 |
Na wykresie masz funkcję f(x) =arcctgx
| x | π | |||
y=arcctg( | )→arcctg0= | dla x→∞ | ||
| 1+x2 | 2 |
| x | 1 | ||
= | →0 dla x→∞ dalej masz zapisane o godzinie 22:00 | ||
| x2+1 | (x+1/x) |
| π | ||
2) spróbuj zrobić sam− wynik | ||
| 3 |
| √x2+x +x) | ||
lim(√x2+x −x)=lim(√x2+x −x)* | = | |
| (√x2+x +x) |
| x2+x−x2 | ||
=lim | dla x→∞ | |
| (√x2+x +x) |
| x | ||
=lim | dla x→∞ | |
| (√x2+x +x) |
| 1 | 1 | |||
=lim | = | dla x→∞ | ||
| √1+1/x+1 | 2 |
| 1 | π | |||
lim arc cos(√x2+x −x) =arccos( | )= | przy x→+∞ | ||
| 2 | 3 |