wilomiany
bezendu1990: Czy może ktoś to sprawdzić

Rozwiąż równanie
3x
3+x
2+4x−4=0
W(−1)≠0
W(1)≠0
W(−2)≠0
W(2)≠0
W(−4)≠0
W(4)≠0
| | 2 | | 2 | |
3x3+x2+4x−4: (x− |
| )=(3x2+3x+6)(x− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
3x
2+3x+6
| | 2 | |
△<0 czyli x=( |
| )  |
| | 3 | |
12 lis 21:25
Bogdan:
tak
12 lis 21:28
bezendu1990: a zobacz jeszcze takie coś znajdź pierwiastki wielomianu i jego krotność niby banał ale wolę
się upewnić
W(x)=(x+1)5+(x+1)4=?
12 lis 21:32
bezendu1990: (x+1)4+(x+1+1)
(x+1)4+(x+2)
12 lis 21:33
Bogdan:
W(x) = (x + 1)4(x + 1 + 1), nie ma znaku + między nawiasami
12 lis 21:35
bezendu1990: rozwiąż nierówność
to muszę zrobić
| 2a−1 | |
| ≥0 i część wspólną przedziałów  |
| a−2 | |
12 lis 21:38
Saizou : pomnóż obustronnie przez (a−2)2
12 lis 21:39
bezendu1990: a to nie muszę żadnych założeń pisać
12 lis 21:40
Piotr:
musisz
12 lis 21:41
Saizou : + zał: a≠2
i otrzymasz
(a−2)(3a+5)≤(2a−1)(a−2)
12 lis 21:41
Bogdan:
bez mnożenia:
a ≠ 2
| 3a + 5 − 2a + 1 | |
| ≤ 0 ⇔ (a + 6)(a − 2) ≤ 0 ⇒ a ∊ ... |
| a − 2 | |
12 lis 21:42
bezendu1990: ok dzięki
12 lis 21:43
Piotr:
mianownik jest ten sam wiec po co mnozyc ? szybciej przeniesc...itd
12 lis 21:44
Piotr:
ojj przepraszam
Bogdan
12 lis 21:44
bezendu1990: a∊<−6,2)
Df=x∊R\{2}
12 lis 21:45
Saizou : Piotrze wiedz że ja sobie utrudniam życie jak tylko można
12 lis 21:47
Piotr:
zauwazylem
Saizou 
dobrze
bezendu1990
12 lis 21:48
bezendu1990: to jeszcze panowie mam taki jeden przykład
Df=x∊R\{0}
12 lis 21:51
Piotr:
12 lis 21:52
bezendu1990: czyli mnożę obustronnie przez x
2 ? bez założeń chyba
12 lis 21:53
Bogdan:
dla x≠0
| 1 | |
| > 1 /*x2 ⇒ x2 < 1 ⇒ x2 − 1 < 0 ⇒ (x − 1)(x + 1) < 0 |
| x2 | |
12 lis 21:53
Saizou : | | 1 | |
założenie musi być bo dla x=0 byśmy otrzymali |
| >1 a przez zero się nie dzieli |
| | 0 | |
12 lis 21:54
Piotr:
przeciez napisales juz dziedzine...
12 lis 21:54
bezendu1990: x∊R(−1,1) ale mam 0 a 0 odpada bo dziedzina czyli mogę tak zapisać x∊(−1,1)\{0}

czy jeakis
inny zapis
12 lis 21:55
bezendu1990: jakiś*
12 lis 21:57
Piotr:
taki jak napisales lub x∊ (−1 ; 0) u (0 ; 1)
12 lis 21:57
bezendu1990: Dziękuje
12 lis 21:59