logarytmy
patrycja:
log2 + log2*log5 + log5*log5
jak to dalej rozwiazac?
18 maj 15:42
tim: Ale co tu rozw?
18 maj 15:42
patrycja: no jak to dalej przeksztalcic do prostszego wyrazenia
18 maj 15:45
patrycja: mozna to dalej przeksztalcic? pomoze mi ktos?
18 maj 15:47
Eta:
Patrycja!
.. nie napisałaś ? ...jakie są liczby logarytmowane pod każdym z logarytmów?
więc jak możemy Ci pomóc?
Napisz porzadnie zadanie

! ok
18 maj 16:05
tim: Eta... Spokojnie
18 maj 16:13
Eta:
Timuś?....... co spokojnie


bo nie wiem
18 maj 16:17
tim: Miałaś wkurcza
18 maj 16:18
patrycja: o przepraszam. przez roztargnienie dalam wszystko do podstawy. ma byc tak:
log2 + log2*log5 + log5*log5 = ?
(oczywiscie sa to logarytmy dziesietne)
18 maj 17:46
tim: log2 + log(2 * 5) + log (5*5) = log2 + log10 + log25 = log2 + 1 + log25
18 maj 17:52
patrycja: czyli log2*log5 = log(2 * 5)? ale to przeciez przy dodawaniu a nie przy mnozeniu sie mnozy:
log2 + log5 = log(2 * 5)
18 maj 18:02
tim: Oj. Cofam wszystko. Źle napisałem.
18 maj 18:09
patrycja: heheheh. to jak w takim razie z tamtego wybrnac? da sie zrobic jeszcze jakies przeksztalcenie?
18 maj 18:12
patrycja: czyli co? nie da sie?
18 maj 20:27
patrycja: halo?
18 maj 20:58
Andrzej: No to ja napiszę

z dwóch ostatnich wyrazów wyciągniemy cosik przed nawias:
=log2 + log5(log 2 + log5)=
(suma logarytmów to logarytm iloczynu)
=log2 + log5 log 10=
(ale log 10 to 1)
= log 2 + log 5 = log 10 = 1
18 maj 21:04
patrycja: noooo, w koncu jestem usatysfakcjonowana. dziekuje
18 maj 21:08