pytanie
tn: Logarytmy, dziwna, bardzo dziwna rzecz:
logx2 = 2log x
I teraz dziedzina tego pierwszego to x∊R − {0}
zaś drugiego x > 0
co jest grane?
12 lis 21:16
Piotr:
y = x D=R
dziwne
12 lis 21:21
Mila: logx2=2log|x|
12 lis 21:21
tn: nom, co tu jest grane?
12 lis 21:22
tn: aha, w ten sposób.
Ale skąd taka pewność?
We wzorach tego nie ma przecież, tego modułu.
12 lis 21:22
Mila: Wzór podany przez Ciebie 21:16 jest słuszny dla x>0.
Jeśli chcesz narysować wykres logx2, to rysujesz y=2 logx dla x>0 i odbijasz symetrycznie
względem OY.
12 lis 21:28
tn: nie wiedziałem

Dzięki mila

A można to jakoś fajnie uzasadnić?
Może wprost z def?
12 lis 21:29
tn: Czyli jakby tą dziedzinę ciągniemy dalej, mimo przekształceń?
Kto by pomyślał,a przykład Piotra?
12 lis 21:30
Nienor: logarytmu

Nie bardzo. To wynika z tego, że
√x2=|x|, anie x.
A co z przykładem
Piotra
12 lis 21:33
Mila: Dziedzinę piszesz ( u Piotra) dla początkowej funkcji, a potem przekształcasz.
W przykładzie log x obowiązuje −" liczba logarytmowana dodatnia".
12 lis 21:34
Piotr:
dziedzine wyznacza sie dla pierwotnej funkcji, wielomianu
12 lis 21:35
Piotr:
wyrażenie wymierne mialo byc
12 lis 21:39
Mila:

| | x2 | |
1) f(x)= |
| =x i x≠0 po przekształceniu, pamiętamy o dziedzinie.(zielony) |
| | x | |
Dla funkcji f(x) w innej postaci dalej obowiązuje w tym zagadnieniu D=R\{0}
2)y= logx
2 (różowy)
w drugim układzie
narysuję po przekształceniu
12 lis 21:41
Mila:

y=2logx ma sens dla x>0
D: x>0
Widzisz, że ten wykres różni się od wykresu funkcji y=logx
2
12 lis 21:44
tn: Na dobrą sprawę dziedzina y=logx to x> 0, ale już y=2logx to R−{0}
Dziwne to:
Skąd się formalnie bierze:
logx2 = 2log|x|
tzn, ten moduł?
12 lis 21:55
PW: Nic dziwnego tu nie ma. To szkolna sztampa: przed rozwiązaniem równania (czy też dowodem
tożsamości) najpierw ustalamy dziedzinę (wspólną dla obu stron, bo o czym mówić, jeśli jedna
ze stron równości nie ma sensu?). Dlatego wzór ma sens tylko dla x>0, i to na pewno jest w
założeniach twierdzenia, gdyby tak do książki zajrzał ...
13 lis 00:24
krystek: Ale mamy na początku:
logx2 czyli x2>0 ⇔x≠0
13 lis 07:44
krystek: Inny zapis D=R/{0}
13 lis 07:46