matematykaszkolna.pl
extremum Ola: Dlaczego extremum jednej zmiennej szukamy w ten sposob ze pochodna funkcji przyrownujemy do zera mozecie mi wytlumaczyc ?
12 lis 21:13
aniabb: bo pochodna w punkcie to współczynnik kierunkowy stycznej jak współczynnik kierunkowy =0 to styczna jest płaska, więc funkcja ma płaskie zakończenie czyli ekstremum
12 lis 21:20
aniabb: chociaż nie do końca..bo musi się jeszcze zmieniać znak pochodnej w tym punkcie.. samo zero jest warunkiem koniecznym ale nie wystarczającym
12 lis 21:21
12 lis 21:22
Eta: Co to znaczy: "styczna jest płaska" ? pierwszy raz słyszę emotka
12 lis 21:23
Nienor: równoległa do osi odciętych tak myślę.
12 lis 21:26
aniabb: znalazłam ładne obrazki, więc wiadomo co miałam na myśli a jakbym zaczęła precyzyjnie wszystko to sama bym się zamotała
12 lis 21:41
PW: Zanim zaczniemy rozwiązywać zadania, czytamy teorię (odpowiednie twierdzenia). To twierdzenie nazywa się "warunek konieczny istnienia ekstremum funkcji różniczkowalnej".
13 lis 00:28
Basia: no niezupełnie tak................. najpierw staramy się to zrozumieć czyli analizujemy: 1. definicje minimum i maksimum 2. twierdzenia, które mówią o związkach znaku pochodnej funkcji ciągłej z jej monotonicznością 3. twierdzenie o wartościach średnich dla funkcji ciągłych z tego da się logicznie wyprowadzić warunek konieczny i warunki wystarczające na istnienie ekstremum i nie chodzi mi wcale o ścisłe dowody, chociaż matematyk oczywiście powinien je znać, ale o intuicyjne zrozumienie tego wszystkiego
14 lis 02:46
Mateusz: PW czytać to można gazetę tu tak jak napisała Basia w skrócie mozna powiedzieć że trzeba myśleć
14 lis 06:59