prosze o pomoc
oluśka: prosze o wynik .
1) −3+(−3) =
2) −3−(−3)=
3) −3−1=
4) −3+1=
18 maj 15:40
xpt: prosisz o pomoc czy o wynik ?
18 maj 15:41
oluśka: no nie potrafie tego zrobic
18 maj 15:44
xpt: To zacznijmy od pierwszego
masz dodać liczbę ujemną, czyli znaczy to tyce co odjąć liczbę dodatnią
czyli
−3+(−3)=
możesz zapisać jako
−3−3=
ile jest minus 3 odjąć 3 ?
18 maj 15:46
oluśka: −6
18 maj 15:48
sylwia gdańsk: z ktorej klasy jestes?
18 maj 15:50
sylwia gdańsk: −3+1=lol to juz dajcie spokuj
18 maj 15:50
oluśka: a to wazne
18 maj 15:50
sylwia gdańsk: nom
18 maj 15:51
oluśka: nie kazdy jest madry
18 maj 15:51
sylwia gdańsk: sa inne sposoby w dlszych klasach dlatego w ktorej jestes

?
18 maj 15:51
oluśka: ja napisalam o pomoc nie o tym ile kto ma lat
18 maj 15:51
sylwia gdańsk: hehe nie znaczy ze jak nie umiesz matmy to jestes glupio chociaz to bliskoznaczne heheh
18 maj 15:51
oluśka: nie wazne
18 maj 15:52
sylwia gdańsk: oluska ale rozumiesz ze to ma znaczenie ile masz?
18 maj 15:52
oluśka: 13
18 maj 15:53
sylwia gdańsk: lol to mi przykro...jak masz taka wiedze...
18 maj 15:53
xpt: i to jest rozwiązanie pierwszego podpunktu.
teraz ten 2gi
Bardzo podobnie do tego poprzedniego, ale zamiast plusa mamy minus. Stosujemy tą samą metodę co
poprzednio dla liczby −3+[−(−3)], z tym, ze stosujemy ją dwa razy.
Wiem − trochę ten poprzedni zapis jest zagmatwany − Tobie wystarczy pamiętać, że "dwa minusy
dają plus".
Czyli −3−(−3)= −3+3
Jeżeli CI to ułatwi rozwiązanie to pamiętaj, że dodawanie jest przemienne, więc możesz to
zapisać w ten sposób:
−3+3 = +3−3
Ten zielony plus mozesz pominąć, bo znaku plus zwykle się nie pisze na poczatku równania.
18 maj 15:53
sylwia gdańsk: taka sytuacja idziesz sobie z kolega na piwo i pozyczasz mu 3 zlote ale ze na nastepny dzien
nie masz kasy to oddalas mu zlotowke czyli ile masz mu jeszcze oddac?
18 maj 15:54
oluśka: 0 wyjdzie
18 maj 15:54
sylwia gdańsk: sory troche mi nei wyszlo bo to on mial tobie pozyczyc 3 zylca heheh
18 maj 15:55
sylwia gdańsk: mi zawsze w podstawowce pomagalo na pieniadzac albo temperaturze
18 maj 15:55
xpt: te dwa pozostałe podpunkty chyba już zrobisz sama ? Bo wiedzę potrzebną bna te 2 ostatnie
podpunkty wykorzystałaś już w tych 2ch pierwszych ;)
18 maj 15:57
sylwia gdańsk: nei wierze z etakie cos daja w 1 gimanzjum
18 maj 16:09
tim: Może oluśka kibluje?
18 maj 16:13