:)
Jagoda: wykaż że jeśli n∊N to liczba
a) 3n + 3 n+3 +2 n−2 jest podzielna przez 4
b) 7n+2 − 2 n+2 + 7n − 2n jest podzielna przez 10
12 lis 20:54
Jagoda: Proszę o rychłą odpowiedź

najlepiej z jakimś wyjaśnieniem
12 lis 20:55
Mila: 3
n + 3
n+3 +2
n−2 =
| | 1 | |
=3n+3n*27+2n−2=3n(1+27)+2n* |
| nie jest podzielne przez 4 np dla n=1 |
| | 4 | |
Może taki jest przykład?
3
n + 3
n+3 +2
n+2 =
=3
n+3
n*27+2
n*2
2=
=3
n(1+27)+2
n*4=4(3
n*7+2
n) wielokrotność 4, 3
n*7+2
n∊N
B) spróbuj sama rozpisać.
12 lis 21:07