wykaż, ...
beata_cw: Wykaż, że jeżeli a2+b2+c2=ab+ac+cb to a=b=c
12 lis 20:48
Saizou : a
2+b
2+c
2=ab+ac+cb /*2
2a
2+2b
2+2c
2=2ab+2ac+2cb
a
2−2ab+b
2+a
2−2ac+c
2+b
2−2cb+c
2=0
(a−b)
2+(a−c)
2+(b−c)
2=0
a kiedy suma kwadratów jest ujemna

dla każdego wyrażenia =0
a=b i a=c i b=c
cnw
12 lis 20:52
Nienor:
2a2+2b2+2c2=2ab+2ac+2cb
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+c2−2bc+b2=0
(a−b)2+(a−c)2+(c−b)2=0 a to zachodzi tylko wtedy gdy:
(a−b)2=0 ∧ (a−c)2=0 ∧ (c−b)2=0 dalej dasz radę.
12 lis 20:52
Saizou : poprawka kiedy suma kwadratów jest zerowa
12 lis 20:53
Ajtek:
Już to miałem pisać
Saizou 
.
Witam
Nienor, Saizou 
.
12 lis 20:54
beata_cw: dzięki
12 lis 20:54
Saizou : Witaj
Ajtek 
jak widać czegoś się tam nauczyłem
12 lis 20:56