x(x+1)(x+2)(x+3)=120
Rafał :): Równanie x(x+1)(x+2)(x+3)=120
b) ma dwa różne pierwiastki całkowite
c) ma cztery różne pierwiastki rzeczywiste
12 lis 20:44
12 lis 20:48
ZKS:
Można też zauważyć że 120 = 2 * 3 * 4 * 5 więc jest to pięć kolejnych liczb
2(2 + 1)(2 + 2)(2 + 3) = 120
2 * 3 * 4 * 5 = 120 więc ok.
Lecz nie zapominajmy że iloczyn 4 liczb ujemnych da nam liczbę dodatnią.
(−5)(−5 + 1)(−5 + 2)(−5 + 3) = 120
−5 * (−4) * (−3) * (−2) = 120 również spełnia
12 lis 21:32
ZKS:
Oczywiście nie pięć tylko cztery kolejne liczby.
12 lis 21:33
Mila: I tak, ZKS odkrył sprytnie 2 rozwiązania całkowite
x=2 i x=−5
12 lis 22:21