Ześlizgująca się po kuli mała kuleczka
Fre4kone: Po powierzchni kuli o promieniu R = 1,5 m zaczyna ześlizgiwać się z jej wierzchołka bez tarcia
mała kuleczka. W jakiej odległości od pionu przechodzącego przez środek kuli spadnie ona na
poziomą podstawę?
12 lis 20:40
aniabb: zazwyczaj w odległości R
12 lis 20:50
Piotr:
weź sprawdź
12 lis 20:51
Fre4kone: boże to nie jest tak łatwe jak się wydaje..
12 lis 20:53
12 lis 20:54
aniabb: no to masz rozwiązane
12 lis 20:59
Fre4kone: Na pewno jest prawidłowe? Proszę o jeszcze parę słów komentarza na temat zadania..
12 lis 21:02
aniabb: dobrze .. cos α =2/3, ale ty potrzebujesz odległości od pionu, więc z Pitagorasa jeszcze x
(2/3R)2 +x2 =R2
12 lis 21:07
Fre4kone: dlaczego cosα = R−h/R?
12 lis 21:25
aniabb:

cosα = (ta koło kąta czerwona ) do (przeciwprostokątnej czarna)
12 lis 21:29
Fre4kone: dobra już wiem, moje niedopatrzenie..
12 lis 21:30