Trygonometria
Kaliim: 
Pomóżcie zd z tryg!
| | 2 | | 3 | | 5 | |
Wiedząc, że tgα= |
| , α∊(π; |
| π) Oblicz Sin(2α+ |
| π) |
| | 3 | | 2 | | r | |
12 lis 20:37
Kaliim: | | 5 | |
Poprawka tam pisze SIn(2α+ |
| π) taki mały błędzik . |
| | 4 | |
Pomóżcie
12 lis 20:39
Nienor: | | π | | √2 | |
sin(2α+x)=sin2αcosx+cos2αsinx=sin2αcos(π+ |
| )+cos(π+{π}{4})sinx=− |
| (sin2α+cos2α),
|
| | 4 | | 2 | |
Dalej:
sin2α=2sinαcosα
cos2α=cos
2α−sin
2α
I z danych:
oraz sin
2α+cos
2α=1, czyli mamy dwa układy równań, z których wyliczymy sinα i cosα, dalej już
pójdzie. Musisz tylko pamiętać, że w III ćwiartce sinus i kosinus są ujemne.
12 lis 20:47
Kaliim: a mógłbyś mi napisać jeszcze wynik?
12 lis 21:02
Kaliim: no ja to trochę innym sposobem liczyłem i tez mi wyszło,
| | 2√13 | | 3√13 | |
że sinus to − |
| i cos − |
| |
| | 13 | | 13 | |
12 lis 21:07
Kaliim: | | √2 | |
i potem wystarczy podstawić to pod − |
| (2sinαcosα+cos 2 α−sin 2 α)  ? |
| | 2 | |
12 lis 21:08
Nienor: Tak. Podstawić.
A czy ten sposób nie polegał na narysowaniu trójkąta prostego przypadkiem, zaznaczeniu
przyprostokątnych, obliczeniu przeciwprostokątnej i liczeniu z tego funkcji
trygonometrycznych

Jeśli tak to w zadaniu maturalnym, otwartym on nie przejdzie.
12 lis 21:11
Kaliim: tak dokładnie na tym on polegał, dzięki za pomoc

12 lis 21:13
Bogdan:
| | √2 | | √2 | |
... = − |
| (sin2α + cos2α) = − |
| (2sinα cosα + cos2α − sin2α) = |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
= − |
| (sin2α+2sinα cosα+cos2α − 2sin2α) = − |
| (sinα + cosα)2 + √2sin2α |
| | 2 | | 2 | |
12 lis 21:21
Bogdan:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 4 | |
tgα = |
| i α∊(π, |
| π) ⇒ sinα = − |
| ⇒ sin2α = |
| |
| | 3 | | 2 | | √3 | | 13 | |
12 lis 21:25
Nienor: | | −2√13 | |
sinα= |
| , z twojego rysunku, ale jak już pisałam, to nie jest właściwa metoda na to |
| | 13 | |
dla kątów większych niż 90
o
12 lis 21:31