Problem
Natasza: BARDZO PROSZĘ O POMOC w tym 1 podpunkcie Doświadczenie polega na rzucie monetą, a następnie
kostką.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia a)A−wypadła reszka .
Z góry dziękuje !
12 lis 20:35
Mati: Czy to jest aby na pewno cale zadanie ?
12 lis 20:36
aniabb: 1/2
12 lis 20:36
qba.: w takim razie po co rzucasz kostka jak ma wypasc tylko reszka?
12 lis 20:37
12 lis 20:37
Nienor: A te rzucania mają coś do siebie

W zasadzie to sprowadza się, rzucam raz monetą jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie
reszka.
12 lis 20:38
Natasza: w innych podpunktach jest zwiazane z reszka i kostka. Mnie tez to dziwiło dlatego spytałem o
ten podpunkt
12 lis 20:39
Natasza: Bo np podpunkt B jest już wypadła reszka i parzysta liczba oczek. Ale to już rozumiem . Po
prostu dziwił mnie troszkę podpunkt A bo nie wiedziałem czy zapisać 1/2 czy 1/8
12 lis 20:40
altXOR: Bo mamy 2 strony reszki i 6 ścian kostki, więc zgodnie z zasadą mnożenia mamy:
|Ω| = 2 * 6 = 12
A − zdarzenie polegające na tym, że wypadła reszka
Jak widać interesuje nas na monecie tyko reszka, natomiast na kostce może wypaść cokolwiek.
Zatem:
|A| = 1 * 6 = 6
12 lis 20:40