Wielomiany
amsses: Heej wiecie jak można to rozłożyć metodą grupowania albo inaczej tylko nie metodą Hornera ? tzn
bez dzielenia ? x3−3x+2
12 lis 20:28
Bogdan:
x3 − 4x + x + 2
12 lis 20:30
amsses: Da się w ogóle ?
12 lis 20:30
Saizou : x3−3x+2=x3−x−2x+2=x(x2−1)−2(x−1)=x(x−1)(x+1)−2(x−1)=(x−1)(x(x+1)−2)=(x−1)(x2−x−2)
12 lis 20:30
amsses: czyli to jest metoda ...grupowania ?
12 lis 20:31
Patronus: jak już wiesz że pierwiastkirm jest 1 to wyłącz przed nawias (x−1)
(x−1)x2 − 2x(x−1) − 2(x−1) = (x−1)(x2−2x−2)
i teraz w drugim nawiasie delta
12 lis 20:31
Saizou : poprawka w końcówce
=(x−1)(x2+x−2)
12 lis 20:31
bdfb: grupowania.
12 lis 20:32
Nienor: x
3−x
2+x
2−x+2x+2=x
2(x−1)−x(x−1)+2(x−1)=(x−1)(x
2−x+2)
A dlaczego właściwie nie można tabelki
12 lis 20:33
12 lis 20:33
amsses: Nie powiedziałem że nie można tabelki tylko chciałem inną metodą
12 lis 20:36
Nienor: Fajna odpowiedź
Piotr: wolfram pokazał, że..., a ja mu wierzę
12 lis 20:36
amsses: Każdemu wyszły inne końcówki ?
12 lis 20:37
Piotr:
bo ja widze, 4 rozne wyniki
12 lis 20:37
Bogdan:
x3 − 4x + x + 2 = x(x2 − 4) + (x + 2) = x(x + 2)(x − 2) + (x + 2) = (x + 2)(x2 − 2x + 1) =
= (x + 2)(x − 1)2
12 lis 20:37
amsses: no i który z nich jest dobry ?
12 lis 20:38
amsses: x3 − 4x + x + 2 <−− jak to wyszło ?
12 lis 20:40
Nienor: A no faktycznie, ale to jest raczej spowodowane tym, że jak się pisze kodami to nie widać tych
minusów, wystarczy to przeanalizować i wychodzi:
(x−1)(x2+x+2)
12 lis 20:40
Saizou : (x−1)(x2+x−2)=(x−1)(x2−x+2x−2)=(x−1)[x(x−1)+2(x−1)]=(x−1)(x−1)(x+2)=(x−1)2(x+2)
12 lis 20:40
Bogdan:
−4x + x = −3x
12 lis 20:41
Piotr:
nadal źle
Nienor
chyba widac juz, ktore sa dobrze
12 lis 20:42
amsses: Już wszystko wiadomo Panowie

Dzięki wielkie za pomoc !
12 lis 20:45