Dowodzenie, wzory skróconego mnożenie
Fenomen: Wykaż, nie korzystając z kalkulatora, że liczba jest podzielna przez 11 (wzory skróconego
mnożenia)
1718−1618
12 lis 20:26
Maslanek: (17
9−16
9)(17
9+16
9)=(17
3−16
3)(17
6+(17*16)
3+16
6)*(17
3+16
3)(17
6−(16*17)
3+16
6)
Rozpisuj sobie sam dalej
12 lis 20:30
Nienor: (179−169)(179+169)=(173+163)(176−(17*16)3+166)(179−169)=(17+16)(1
72−17*16+162)(176−(17*16)3+166)(179−169)=33(172−17*16+162)(176−(17
*16)3+166)(179−169)=11*3(172−17*16+162)(176−(17*16)3+166)(179−169)
12 lis 20:30