wzory skróconego mnożenia
Ania: Oblicz
1−(√4−√7+√4+√32
ten przykład jest dla mnie za trudny znam wzory skróconego mnożenia ale nie wiem jak poradzic
sobie z pierwiastkami pod pierwiastkiem
12 lis 20:23
Mati_gg9225535: czy do kwadratu jest całe wyrażenie (√4−√7+√4+√7)?
12 lis 20:25
Mati_gg9225535: jesli tak to po prostu wg wzoru rozkładasz
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
[1−(4−
√7+4+
√3)][1+(4−
√7+4+
√3)] =... opuscic nawiasy i wymnożyc przez siebie ich
składniki
12 lis 20:27
Ania: Tak
1−(√4−√7+√4+√3)2
12 lis 20:29
Mati_gg9225535: no wiec masz wyżej
12 lis 20:29
Ania: nie rozumiem które nawiasy mam opuścić
12 lis 20:33
Mati_gg9225535: te zwykłe [1−(4−√7+4+√3)][1+(4−√7+4+√3)]
12 lis 20:35
Mati_gg9225535: a może masz tam (
√√4−√7+
√√4+√7)
2 
?
12 lis 20:38
Mati_gg9225535: o ile byłoby prościej
12 lis 20:39
Ania:
(1−4+√7−4−√3)*(1+4−√7+4+√3)=
(−7+√7−√3)*(9−√7+√3)= czy dobrze
12 lis 20:40
Ania: i jak dalej pomocy
12 lis 20:45
Mati_gg9225535: dobrze, no i dalej to trzeba wymnożyć każde przez każde, innego sposobu nie widzę
12 lis 20:49
Ania:
dziękuję
12 lis 22:06