f.
Basiek: Funkcje.
Jak wczoraj... lekki problem wynik≠odpowiedzi.
Poprosiłabym o pomoc, jeśli można.
| | (x−3)(−1)[x] | | (−1)[x] | | 1 | |
lim x→3 |
| = |
| = − |
| |
| | x2−9 | | x+3 | | 6 | |
ew. pokusiłabym się o sprawdzenie granic jednostronnych (ze wzg. na f. entier), wtedy limes
| | 1 | |
wynosiłby |
| , ale −∞ (tak jest w odp.) nie widzę... |
| | 6 | |
12 lis 20:21
Krzysiek: x→3− czyli z lewej strony to [coś mniejszego od 3] =2
12 lis 20:27
Basiek: W zasadzie, to odpowiedź nadal jest zła...
12 lis 20:28
Krzysiek: | | (−1)[x] | | (−1)2 | |
przecież x→3− |
| = |
| =1/6 |
| | x+3 | | 3+3 | |
12 lis 20:32
Basiek: Boże, tak. Zacznę uderzać głową w mur. Generalnie, tak. Granica lewostronna ≠ prawostronnej ⇒
granica nie istnieje. Z tym, że w odpowiedziach jest −
∞. Czyli, że niby jest tam asymptota...
Ale ogółem, liczę, liczę i wychodzi mi co innego−
nie wychodzi żadna forma
nieskończoności. Czy odp. z tyłu jest błędna po prostu?
12 lis 20:39
Krzysiek: A może granica była liczona dla x→−3 ?wtedy ∞ może wyjść.Jeżeli nie to błąd w odpowiedziach
12 lis 20:43
Basiek: Nie, właśnie sprawdzam to 10−ty raz...

Na pewno jest 3.

Cóż, jeśli w końcu jest dobrze− to
bardzo dziękuję. Wybacz, za sprawność mojego umysłu,
ale chyba jest na wyczerpaniu już. Na dziś matematyki dość.
12 lis 20:47
Ajtek:
Cześć
Basiek 
. Wystarczy się obudzić i będzie gitara

.
12 lis 20:50
Basiek: Ajtek, cześć. Nie, po prostu do pewnego momentu idzie okej, wszystko się zgadza. A potem
już niewiele (wtedy najczęściej pytam na forum), w tym też właśnie momencie nie umiem nawet
dodawać. (tak jak teraz)

Muszę zmienić system chyba.

Kochamy poniedziałki!
12 lis 20:52