matematykaszkolna.pl
f. Basiek: Funkcje. Jak wczoraj... lekki problem wynik≠odpowiedzi. Poprosiłabym o pomoc, jeśli można. emotka
 (x−3)(−1)[x] (−1)[x] 1 
lim x3

=

= −

x2−9 x+3 6 
ew. pokusiłabym się o sprawdzenie granic jednostronnych (ze wzg. na f. entier), wtedy limes
 1 
wynosiłby

, ale − (tak jest w odp.) nie widzę...
 6 
12 lis 20:21
Krzysiek: x→3 czyli z lewej strony to [coś mniejszego od 3] =2
12 lis 20:27
Basiek:
 1 
x→3 to oczywiście

5 
W zasadzie, to odpowiedź nadal jest zła...
12 lis 20:28
Krzysiek:
 (−1)[x] (−1)2  
przecież x→3

=

=1/6
 x+3 3+3  
12 lis 20:32
Basiek: Boże, tak. Zacznę uderzać głową w mur. Generalnie, tak. Granica lewostronna ≠ prawostronnej ⇒ granica nie istnieje. Z tym, że w odpowiedziach jest −. Czyli, że niby jest tam asymptota... Ale ogółem, liczę, liczę i wychodzi mi co innego− nie wychodzi żadna forma nieskończoności. Czy odp. z tyłu jest błędna po prostu?
12 lis 20:39
Krzysiek: A może granica była liczona dla x→−3 ?wtedy może wyjść.Jeżeli nie to błąd w odpowiedziach
12 lis 20:43
Basiek: Nie, właśnie sprawdzam to 10−ty raz... Na pewno jest 3. emotka Cóż, jeśli w końcu jest dobrze− to bardzo dziękuję. Wybacz, za sprawność mojego umysłu, ale chyba jest na wyczerpaniu już. Na dziś matematyki dość.
12 lis 20:47
Ajtek: Cześć Basiek emotka. Wystarczy się obudzić i będzie gitara .
12 lis 20:50
Basiek: Ajtek, cześć. Nie, po prostu do pewnego momentu idzie okej, wszystko się zgadza. A potem już niewiele (wtedy najczęściej pytam na forum), w tym też właśnie momencie nie umiem nawet dodawać. (tak jak teraz) Muszę zmienić system chyba. Kochamy poniedziałki! emotka
12 lis 20:52