wartość bezwględna
dumka: Witam czy ktoś może rozwiązać te zadanie, bo ja je rozwiązuje i robię to sposobem pokazanym na
tej stronie, lecz w książce wychodzi mi inna odpowiedź.
2{x} − {x−2} = 1
{ − wartość bezwzględna
12 lis 20:21
Mati_gg9225535: a jaka Ci odpowiedz wychodzi ?
12 lis 20:21
Patronus:

Dla x∊ A = (−
∞;0)
−2x + x −2 = 1
−x = 3
x= 3 ∊A
dla x∊B = <0;2)
2x + x − 2 = 1
3x = 3
x=1 ∊B
dla x∊C = <2;
∞)
2x − x +2 = 1
x = −1 ∉C
Odp x = 1 lub x = 3
12 lis 20:25
Patronus: sorry, w pierwszym powinno byc −3
12 lis 20:26
Patronus: i odp x=1 lub x=−3
12 lis 20:26
dumka: no i dobrze ci wychodzi tyle, że jak ja patrze z tej strony to wychodzi mi 3 i − 1
zaraz pokaże
12 lis 20:33
dumka: (−∞;0> , (0,2> , (2; +∞) 2{x} − {x−2} = 1
1. DLA przedziału (−∞;0>
{x} >0 ,więc x
{x−2}≤0 ,więc −x−2
podstawiam i wychodzi mi
2x−(−x−2) = 1
2x+x+2 = 1
3x = −1/3
x = −1/3
czyli należy do przedziału (−∞,0> robię tak jak nauczył mnie Jakub z jego strony
12 lis 20:41
dumka: https://matematykaszkolna.pl/strona/1804.html tu jest ten sam przykład i pozycja 3 bo chodzi mi ogólnie o to czemu jak jest jakaś np.
{x−3} − {x−2} = 1 równanie to zawsze jak jest ten minus to wychodzą inne odpowiedzi tu
nauczyłam się tak jak wyżej jedną z części napisałam i tak samo było na stronie co podałam
wyżej a jednak jest źle to albo książka robi źle albo przykład podany wyżej jest źle zrobiony
przez Jakuba
12 lis 20:46
Bogdan:

2|x| − |x − 2| = 1
x = −3 lub x = 1
12 lis 20:54
dumka: sorki ale dalej nie wiem o co chodzi bo jak patrze na to jak robił to Jakub to w takim razie
źle nauczył, bo jego system nie działa
12 lis 21:01
dumka: no dobra to może ktoś mi powie jak powinno wyjść te równanie
{3x+6} − {3−x} = −1
12 lis 21:19
dumka: ok juz wiem co zrobiłam źle więc to co daliście za rozwiązania to ok dzięki
12 lis 22:18