wykres
kasia: Jak narysować wykres?
y= |x2 −2|x|−3|
12 lis 20:18
Mati_gg9225535: rozważ 4 przypadki
12 lis 20:21
krystek: Wystarczy
dla x≥0 parabolę y=x2−2x−3 i wartość bezwzględną (odbić ujemną częśc.)
dla x<0 masz parabolę y=x2+2x−3 .....
12 lis 20:23
Nienor: y=x
2−2|x|−3
I albo rozbijasz na przypadki:
dla x≥0
y=x
2−2x−3
a dla x<0
x
2+2x−3
I to jak ci wyjdzie, to to co pod osią OX, odbijasz symetrycznie nad i masz gotowe,
Albo zauważasz, że funkcja jest parzysta, bo:
f(−x)=(−x)
2−2|−x|−3=x
2−2|x|−3=f(x), czyli rysujesz x
2−2x−3 z lewej strony osi i podbijasz
symetrycznie na prawą, to co wyszło po oś OX, odpijasz nad.
Zrozumiałaś coś z tego

Bo mogę trochę bredzić
12 lis 20:23
kasia: dzięki, hmm chywilka muszę przetworzyć
| | x | |
a coś takiego y= | |
| | −2 ? |
| | x+2 | |
12 lis 20:27
pigor: ...
1) narysuj parabolę y=x2−2x−3 ;
2) jej część po lewej stronie osi Oy (czyl dla x<0)" wyrzuć" (wygumkuj) ;
3} pozostawioną część (te po prawej stronie osi Oy) odbij symetrycznie względem tej osi Oy , to
otrzymasz symetryczny wykres funkcji y=x2−2|x|−3, czyli funkcji między kreskami wartości
bezwzględnej ;
4) teraz odbij część poniżej osi Ox ... i koniec . ...
12 lis 20:29
krystek: | x | | x+2−2 | | −2 | |
| = |
| = |
| +1 |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | −2 | |
iteraz szkicujesz I |
| +1I i obniżasz w dół o 2 jednostki |
| | x+2 | |
12 lis 20:32
kasia: a mógłbyś to trochę bardziej łopatologicznie bo skąd w liczniku tam jest to x+2?
12 lis 20:38
krystek: Dodałam 2 − odjęłam 2
| x | | x+2−2 | | x+2 | | −2 | | −2 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
12 lis 20:42