WIELOMIANY
Kloc: czesc.mam problem z wielomianami.pomoze ktos,wytlumaczy?nie chodzi mi o samo rozwiazanie
jakiegos zadania,ale o wytlumaczenie na tych przykladach o co w tym chodzi.
a)(9x
2−16)(4x
2+8)(x
3−8)=0
b)(x
2+3x+2)(x
2+1)(x
2−2x−3)=0
Prosze o tłumaczenie niemalze jak małemu dziecku
12 lis 20:01
Mati_gg9225535: no wiec w czym problem

jakieś polecenie ? mamy wyznaczyć pierwiastki ?
12 lis 20:03
Kloc: tak.mamy rozwiązać rownanie...
12 lis 20:04
Kloc: najwiekszy problem mam z tym,ze nie wiem nigdy co mam rozkładac,jak mam rozkladac...co brac pod
uwage w wyznaczaniu miejsc a co nie...
12 lis 20:05
Patryk: to co jest w każdym nawiasie przyrównaj do zera i oblicz
12 lis 20:05
Kloc: zawsze mam tak robić?jest jakiś inny sposób?
12 lis 20:07
krystek: (...)*(...)=0 ⇔(...)=0 lub (....)=0
a)9x2−16=0 lub 4x2+8=0 lub x3−8=0
12 lis 20:08
krystek: 3x−4=0 lub3x−4=0 lub x−√2=0 lub x+√2=0 lub (x−2)(x2+2x+4)=0
12 lis 20:09
Kloc: gdybym miała wszystkie nawiasy przyrownac do 0 to np
4x2+8=0
4x2=−8 i wyjdzie pierwiastek z liczby ujemnej ...
12 lis 20:12
krystek: Ups ale wpadka !
oczywiście nie ma pierwiastków
12 lis 20:14
Nienor: Nie wyjdzie:
x2+2=0
Albo patrzysz na to i mówisz nie ma rozwiązań w zbiorze R, albo liczysz delte i ci wychodzi:
Δ=0−4*2=−8, dalej nie ma rozwiązań w R, bo jako takie ro rozwiązania ma:
x=±√2i
12 lis 20:17
Kloc: krysetk i co mam po tym zrobić 3x−4=0 lub3x+4=0 lub x−√2=0 lub x+√2=0 lub (x−2)(x2+2x+4)=0
z 1 wylicze miejsce,z drugiego tez,3 nie rozumiem skad sie wzielo,4 tez nie rozumiem,a z 5
wyliczyć z delty,tak?
12 lis 20:18
krystek: 4x2+8=4(x2+2) nie ma pierwiastków tam rozpisałam Tobie jak byłoby
4(x2−2)=4(x−√2)(x+√2)
12 lis 20:20
Kloc: juz mi sie wszystko popieprzylo.czyli jak mam to robic mowiac od poczatku...?
12 lis 20:22
Kloc: moge to pojąć tak,że patrze czy cos da sie rozlozyc ze wzoru skroconego mnozenia,przyrownuuje
do zera, patrze czy gdzies jest funkca kwadratowa,licze delte i jak sie da to licze
pierwiastki,a jak mam zwykle rownanieto wyliczam zwyczajnie x. tak?
12 lis 20:27
Kloc: i takim sposobem w przykładzie b wychodzi mi ze x to −√2,√2,−1,1,−√3,√3
12 lis 20:31
Krzysiek : Chodzi tu o to ze iloczyn wyrazenie jest =0 wtedy gdy jeden z czynnikow jest rowny 0
masz w przykladzie a 9x
2−16=o lub 4x
+8=0 lub x
3−8=0
| | 4 | | 4 | |
9x2=16⇒x2=16/9⇒x=√16/9= |
| i x=−√16/9=− |
|
|
| | 3 | | 3 | |
4x
2=−8 nie ma pierwiastokow.
x
3=8⇒x=2 To teraz napisz kiedy to cale wyrazenie =0 Kiedy x= , x= i x=
Przykld b
Tak samo
x
2+3x+2=0 ⇒oblicz Δ i miejsca zerowe
x
2+1 =0 ⇒x
2=−1 nie ma pierwiastkow bo to samo co w przykladzie a
x
2−2x−3 ⇒ oblicz Δ i miejsca zerowe czyli x
1 i x
2 i napisz kiedy to cale wyrazenie rowna
sie 0
To co napisalem na poczatku
A*b*c=0 gdy a=0 ⇒ 0*b*c=0 lub b=0 a*0*c=0 lub c=0⇒a*b*0=0 widzisz o co chodzi teraz
12 lis 20:47
Krzysiek : LIcz jeszcze raz przyklad b tam nie wychodza zadne pierwiaski .
12 lis 20:51
Krzysiek : W tym sensie ze +/−√2 i +/−√3
12 lis 21:03