Zadanka z fizyki
Misiek: Zadanko z fizyki bardzo proszę o pomoc oraz o wytłumaczenie:
Autobus przebył połowę swojej trasy ze średnią prędkością v1=60km/h, a drugą połowę trasy ze
średnią prędkością v2=40km/h. Wyznaczyć średnią prędkość autobusu na całej trasie.
12 lis 20:00
Nienor: Więc, po pierwsze prędkość średnia to z definicji iloraz całkowitej drogi i całkowitego czasu.
Tak jest i koniec. Więc, żeby policzyć swoje v
śr musisz znaleźć całkowitą drogę i czas.
W zadaniu masz dane 2 równania ruchu:
oraz równanie do czasu:
t=t
1+t
2
Zrównań ruchu wyznaczam czasy:
wstawiam je do naszego głównego równania:
| | s | | s | | s | |
vśr= |
| = |
| = |
| dalej to już zwykła przekształcanka:
|
| | t | | t1+t2 | | 2sv1+2sv2 | |
| | v1*v2 | | v1*v2 | | v1*v2 | |
vśr=s* |
| =s* |
| = |
| |
| | 2sv2+2sv1 | | 2s(v1+v2) | | 2(v1+v2) | |
12 lis 20:12
Misiek: Dobra dzięki
12 lis 20:33
Nienor: Nie ma za co, ale rozumiesz już o co chodzi
12 lis 20:34
Misiek: heh fajnie to ująłeś bo obróciłeś sobie od razu te ułamki ale rozumiem to

Dzięks
12 lis 21:07
AC:
Wzór prawidłowy to średnia harmoniczna:
12 lis 21:10